Recepty

Ingredience (2 porce/porcí)

  • 1 lilek (250 g)
  • 1/4 litru nízkotučné smetany (10 % tuku)
  • 3 vejce
  • špetka soli (2 nebo 3 g)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1/2 papriky (100 g zasyrova)

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie498 kcal
Tuky42 g
Sodík719 mg
Sacharidy13 g
Bílkoviny18 g
Fosfor356 mg
Draslík723 mg
Tekutiny354 ml

Postup přípravy

Lilek očistěte a opatrně nakrájejte. Papriku omyjte, potřete olejem a na půl hodiny dejte do trouby. Do hrnce dejte 2 lžíce oleje, přidejte lilek a špetku soli a smažte, dokud není měkký. Poté lilek přemístěte do jiné nádoby a odstraňte z něj přebytečný olej. Přidejte ¼ litru smetany a 3 vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí. Zapékací mísu vymažte máslem, vlijte do ní směs a pečte ve vodní lázni. Vložte do lednice a nechte vychladit.

Nutriční tipy

Lilek nakrájejte na velmi malé kousky a namočte ho do dostatečného množství vody, kterou třikrát vyměňte, abyste před přípravou pokrmu snížili obsah draslíku a soli.

Papriku použijte na ozdobu. Pokud ji vynecháte, snížíte obsah draslíku.