Recepty
Ingredience (2 porce/porcí)
- 1 lilek (250 g)
- 1/4 litru nízkotučné smetany (10 % tuku)
- 3 vejce
- špetka soli (2 nebo 3 g)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 papriky (100 g zasyrova)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie498 kcal
Tuky42 g
Sodík719 mg
Sacharidy13 g
Bílkoviny18 g
Fosfor356 mg
Draslík723 mg
Tekutiny354 ml
Postup přípravy
Lilek očistěte a opatrně nakrájejte. Papriku omyjte, potřete olejem a na půl hodiny dejte do trouby. Do hrnce dejte 2 lžíce oleje, přidejte lilek a špetku soli a smažte, dokud není měkký. Poté lilek přemístěte do jiné nádoby a odstraňte z něj přebytečný olej. Přidejte ¼ litru smetany a 3 vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí. Zapékací mísu vymažte máslem, vlijte do ní směs a pečte ve vodní lázni. Vložte do lednice a nechte vychladit.
Nutriční tipy
Lilek nakrájejte na velmi malé kousky a namočte ho do dostatečného množství vody, kterou třikrát vyměňte, abyste před přípravou pokrmu snížili obsah draslíku a soli.
Papriku použijte na ozdobu. Pokud ji vynecháte, snížíte obsah draslíku.