Výživa u pacientů s chronickým onemocněním ledvin (CKD)

Woman on a bike with healthy food in the basket

Pokud vám bylo diagnostikováno CKD, je dodržování vyvážené stravy mnohem důležitější a může napomoci oddálení rozvoje nemoci.

V raných fázích CKD bývají součástí jídelníčku různé obilniny, zvláště pak celozrnné, dále čerstvé ovoce a zelenina. Nezapomeňte, že ke správnému fungování těla je zapotřebí dostatek energie.

Hlavním zdrojem energie by měly být sacharidy a tuky. Snažte se však udržovat nízký poměr nasycených tuků a cholesterolu - sáhněte raději po nenasycených tucích a olejích (např. po olivovém, řepkovém a rybím tuku).

Jednou ze zásadních změn v jídelníčku bude zřejmě omezení příjmu bílkovin. Tím se napomůže zachování funkce ledvin a sníží se množství nežádoucích látek v krvi. Vysoké procento bílkovin se nachází zejména v mase, rybách, kuřeti, ve vejcích a v mléčných výrobcích.

Dokud budete mít výsledky vyšetření moči v normě, nemusíte nikterak omezovat příjem tekutin. Měli byste však omezit příjem sodíku. Soli váží vodu, proto vaše tělo potřebuje více tekutin. Sodík se nachází převážně v kuchyňské soli a v hotových jídlech (např. v párcích, v konzervách, v mražené pizze), ale obsahuje jej také například chléb, sýr i šunka. Zkuste kuchyňskou sůl nahradit bylinkami a kořením a vařte pokud možno z čerstvých surovin.

S rozvojem CKD bude nutno upravit jídelníček: Pozdní fáze vyžadují striktnější omezení příjmu bílkovin a nakonec budete možná potřebovat dodatečný přísun amino/keto-kyselin, protože příjem bílkovin nebude k zajištění vašich tělesných potřeb postačovat. O těchto potřebách vám podá informace váš nefrolog či nutriční terapeut a předepíše vám správné doplňky.

Jakmile zaznamenáte zhoršení výsledků vyšetření moči nebo otoky kotníků a nohou, je na čase snížit příjem tekutin. S výpočtem správného množství denního příjmu tekutin vám pomůže váš nefrolog nebo nutriční terapeut. Nezapomeňte: Po slaném přichází žízeň!

Vzhledem k tomu, že se vám nyní v těle rychleji hromadí draslík, měli byste omezit jeho příjem, protože zvýšená hladina draslíku může způsobovat srdeční arytmii. Na vysokou hladinu draslíku vás upozorní váš nefrolog.

Potraviny bohaté na draslík jsou:

  • Ovoce a ovocné šťávy (banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo)
  • Zelenina (špenát, brambory, brokolice, rajčata a další tmavá listová zelenina)
  • Ořechy / mandle
  • Celozrnné výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Náhražky soli

Zde je několik jednoduchých rad, jak omezit příjem draslíku:

  • Brambory a další zeleninu lze draslíku zbavit oloupáním, nakrájením a namáčením ve velké nádobě s vodou po dobu několika hodin. Vodu před vařením vyměňte!
  • Vařením se snižuje obsah draslíku v ovoci i zelenině. Použijte větší množství vody.
  • Používejte ovoce z konzervy (bez nálevu) nebo mražené ovoce a zeleninu.

Jestliže vám váš nefrolog sdělí, že máte zvýšenou hladinu fosforu, měli byste omezit příjem potravin bohatých na fosfor.

Na fosfáty bohaté potraviny:

  • Mléčné výrobky
  • Maso
  • Ryby
  • Celozrnné výrobky
  • Fazole a čočka
  • Ořechy / mandle
  • Hořká čokoláda / kakao
  • Nealkoholické nápoje (např. Cola) a pivo

Dodatečný přísun některých vitaminů a minerálů může být přínosný. Vhodný vitaminový doplněk si nechte doporučit od svého nefrologa či nutričního terapeuta. Pozor - určité volně prodejné vitaminové preparáty mohou být pro pacienty s CKD nebezpečné.

Vezměte prosím na vědomí, že je důležité pravidelně podstupovat kontroly stavu výživy, obzvláště v pozdních fázích chronického onemocnění ledvin, kde hrozí riziko malnutrice a kdy je organismus více zatěžován tekutinami. Máte-li jakékoli dotazy, obraťte se na svého nefrologa či nutričního terapeuta a dbejte jejich rad.

Související témata

Většina lidí v časném stádiu (G1 až G3a) netrpí téměř žádnými obtížemi.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.