Stravovací návyk č. 2

Mějte pod kontrolou svůj příjem tekutin a zkuste zaměnit sůl za bylinky a koření

Je velmi důležité mít pod kontrolou množství tekutin, které přijímáte, jednoduše proto, že vaše tělo tekutiny zadržuje. Přebytečné množství tekutin může mít nepříznivý dopad na vaše zdraví v podobě vysokého krevního tlaku, srdečních potíží nebo potíží s dýcháním.

Kolik mohu denně vypít?

Množství tekutin, které denně potřebujete, určí váš lékař. Obvykle je to 0,5 litru vody + množství moči, kterou za den vyloučíte. Pamatujte také na to, že do tekutin je třeba započítat nejen běžné nápoje jako vodu, kávu, čaj, mléko, ale také polévky, omáčky, jogurtové nápoje i zmrzlinu.

Ale jak si mám hlídat svůj příjem tekutin?

Zvyknout si na výrazně nižší příjem tekutin je asi nejobtížnější změnou ve vaší výživě. Jednou z možností, jak si hlídat, kolik vypijete, je mít stále při ruce láhev s přesným množstvím vaší denní dávky tekutiny. Zvykněte si také používat menší skleničky a hrnky.

Co mám dělat, když mám žízeň?

Existuje mnoho praktických tipů a triků, jak žízeň zmírnit. Velmi účinnou metodou je například vypláchnutí úst či vykloktání vlažnou vodou. Až 4x denně si můžete vložit do úst půl plátku citronu pro osvěžující pocit.

Žízeň lze zmírnit žvýkáním žvýkačky bez cukru. Ve velmi horkých dnech si připravte ledové kostky se zamraženými kousky citronu či jiného kyselého ovoce.

Potřebuji opravdu přestat solit, abych neměl žízeň?

Ano, to je právě to zásadní. Sůl váže vodu, a když přijímáte sůl, vaše tělo si říká o víc vody, než je obvyklé. Sůl se ve vašem těle hromadí, což může mít za následek zdravotní obtíže, např. vysoký krevní tlak, či dokonce může vést až k mrtvici. Je třeba se vyhnout i náhražkám soli či soli s nízkým obsahem jódu. Řada z těchto přípravků obsahuje vysoké množství draslíku, které je též škodlivé.

Více o draslíku si přečtěte zde: Stravovací návyk č. 3

Hm, ale jídlo bez soli je přece bez chuti...

To je pravda. V naší kultuře je sůl běžně používané ochucovadlo. V jiných částech světa se naopak nepoužívá prakticky vůbec. Sůl zde nahrazují bylinky a koření. To může být i velkou výzvou pro vás!

Jak mohu svému jídlu dodat chuť?

Zkuste nahradit sůl voňavou a zdravou chutí česneku, cibule, celeru, nebo troškou octa. Používejte bylinky jako pažitku, petrželku, libeček, bazalku, tymián či oregano. Objevíte nové skvělé chuti svého jídla a výrazně snížíte možná zdravotní rizika. Vyhýbejte se pouze výrazně pálivému koření, jako je chilli a pepř, protože vyvolává žízeň.

Ještě jedna dobrá rada: vyhněte se hotovým a trvanlivým pokrmům, polotovarům a pokrmům rychlého občerstvení – obvykle obsahují mnohem více soli, než byste měli konzumovat.

Pamatujte

  • mějte pod kontrolou množství tekutin - obvykle 0,5 litru denně + množství moči, kterou za den vyloučíte
  • sůl váže vodu, pokuste se co nejvíce snížit její spotřebu
  • vyhněte se náhražkám soli
  • používejte bylinky a koření místo soli, buďte však opatrní při používání pálivého koření, jako je pepř a chilli
  • utište žízeň vypláchnutím úst či vykloktáním vlažnou vodou
Související témata

Potassium is an essential element for our nutrition.

The recipe library offers healthy recipes for dialysis patients.