Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

  • Hřebínek s 8 kotletkami
  • Marináda:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lístky čerstvé šalvěje
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky fenyklového květu (nebo 1/2 lžíce mletých fenyklových semínek)
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • Omáčka:
  • 30 g sušených smržů
  • 250 ml vody
  • 175 ml suchého bílého vína
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany (40%)
  • 1,5 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky zahušťovadla do omáčky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie415 kcal
Tuky27 g
Sodík851 mg
Sacharidy5 g
Bílkoviny35 g
Fosfor242 mg
Draslík463 mg
Tekutiny169 ml

Postup přípravy

Vynikající chuť této pečeně vychází z marinády z bylinek a fenyklu. Je třeba, aby se maso marinovalo přes noc, proto marinádu musíte připravit den dopředu.

Marináda:

Nakrájejte bylinky najemno. V malé misce smíchejte všechny suroviny v pastu. 
Pokryjte maso touto pastou a pořádně ji do něj vmasírujte. Vložte do pekáče nebo na plech kostmi dolů, přikryjte a ponechte přes noc v lednici.

Dvě hodiny před vložením masa do trouby vyjměte plech z lednice a ponechte maso při pokojové teplotě.

Umístěte mřížku doprostřed trouby a rozehřejte troubu na 230 °C.

Pečte maso 20–30 minut. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20–30 minut, dokud maso nebude zcela propečené (doba pečení závisí na troubě a tloušťce masa).

Vyjměte z trouby a umístěte na prkénko, přikryjte alobalem a ponechte odpočinout dalších 15–25 minut.

Omáčka:

Zatímco se maso peče, namočte smrže do teplé vody, aby změkly (20–30 minut). Pořádně z nich vymačkejte vodu, nakrájejte je nadrobno a odložte stranou. Vodu ze smržů proceďte přes jemné sítko a odložte stranou.

Z pekáče odeberte tuk a nalijte do něj víno. Vařečkou nebo stěrkou uvolněte všechny připečené kousky. Vše vlijte do hrnce a vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na cca 75 ml (3–5 min). Proceďte přes jemné sítko a vlijte zpět do hrnce.

Přidejte do hrnce smrže, vodu, ve které byly namáčeny, kuřecí vývar, 175 ml smetany a tymián.

Vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na 450–500 ml (cca 15 minut).

V malé misce smíchejte zahušťovadlo se zbývající smetanou a důkladně vmíchejte do omáčky.

Vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne.

Podle potřeby ochuťte solí a pepřem.