Recepty
Vepřový hřebínek pečený v bylinkové krustě s krémovou omáčkou (ze smržů)
středně obtížné
Ingredience (8 porce/porcí)
- Hřebínek s 8 kotletkami
- Marináda:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lístky čerstvé šalvěje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 2 lžičky fenyklového květu (nebo 1/2 lžíce mletých fenyklových semínek)
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- Omáčka:
- 30 g sušených smržů
- 250 ml vody
- 175 ml suchého bílého vína
- 350 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany (40%)
- 1,5 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžičky zahušťovadla do omáčky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Vynikající chuť této pečeně vychází z marinády z bylinek a fenyklu. Je třeba, aby se maso marinovalo přes noc, proto marinádu musíte připravit den dopředu.
Marináda:
Nakrájejte bylinky najemno. V malé misce smíchejte všechny suroviny v pastu.
Pokryjte maso touto pastou a pořádně ji do něj vmasírujte. Vložte do pekáče nebo na plech kostmi dolů, přikryjte a ponechte přes noc v lednici.
Dvě hodiny před vložením masa do trouby vyjměte plech z lednice a ponechte maso při pokojové teplotě.
Umístěte mřížku doprostřed trouby a rozehřejte troubu na 230 °C.
Pečte maso 20–30 minut. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20–30 minut, dokud maso nebude zcela propečené (doba pečení závisí na troubě a tloušťce masa).
Vyjměte z trouby a umístěte na prkénko, přikryjte alobalem a ponechte odpočinout dalších 15–25 minut.
Omáčka:
Zatímco se maso peče, namočte smrže do teplé vody, aby změkly (20–30 minut). Pořádně z nich vymačkejte vodu, nakrájejte je nadrobno a odložte stranou. Vodu ze smržů proceďte přes jemné sítko a odložte stranou.
Z pekáče odeberte tuk a nalijte do něj víno. Vařečkou nebo stěrkou uvolněte všechny připečené kousky. Vše vlijte do hrnce a vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na cca 75 ml (3–5 min). Proceďte přes jemné sítko a vlijte zpět do hrnce.
Přidejte do hrnce smrže, vodu, ve které byly namáčeny, kuřecí vývar, 175 ml smetany a tymián.
Vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na 450–500 ml (cca 15 minut).
V malé misce smíchejte zahušťovadlo se zbývající smetanou a důkladně vmíchejte do omáčky.
Vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Podle potřeby ochuťte solí a pepřem.