Recepty

Vepřová pečeně

obtížné - výzva
CKD Stage: HD
Původ: Německo

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 1200 g vepřové kýty
  • Sůl
  • Pepř 
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 lžíce oleje
  • 1 svazek bylinek a zeleniny k ochucení omáčky
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • ½ litru piva (černého)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mleté papriky
  • ¼ lžičky skořice
  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl
  • Pepř
  • ½ litru masového vývaru (bujónu)

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie603 kcal
Tuky44 g
Sodík366 mg
Sacharidy8 g
Bílkoviny40 g
Fosfor272 mg
Draslík660 mg
Tekutiny283 ml

Postup přípravy

Bylinky, zeleninu a cibuli najemno nakrájejte.

Maso očistěte, opepřete a osolte a vetřete do něj hořčici.

V kastrolu zahřejte olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečte.

Vyjměte z kastrolu maso a vložte do něj nakrájené bylinky, zeleninu a cibuli. Osmahněte je dohněda.

Přidejte rajčatovou pastu a černé pivo.

Přidejte česnek, nadrobno nakrájený pomeranč, med a koření, zamíchejte a na směs položte kýtu.

Přilijte vývar a nechte 1,5 hodiny na mírném ohni.

Vyjměte maso a před krájením ho na chvíli odstavte stranou, aby zůstalo dokonale šťavnaté.

Omáčku přeceďte a zahustěte a okořeňte podle chuti.

Pečeni doporučujeme podávat s trochou salátu nebo naší kapustovou kaší (viz nový recept).

Upozornění: Protože se maso upravuje spolu se šťávou a omáčka se připravuje z masové šťávy, pokrm obsahuje velké množství draslíku. Příjem draslíku snížíte, když maso naservírujete bez omáčky. Kýtu také můžete vařit se zeleninou v minimálně litru tekutiny. Maso se pak nebude podávat se šťávou, ale s lehkou omáčkou, např. z orestované cibulky a crème fraîche.