Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 1200 g vepřové kýty
- Sůl
- Pepř
- 1 lžíce hořčice
- 3 lžíce oleje
- 1 svazek bylinek a zeleniny k ochucení omáčky
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce rajčatové pasty
- ½ litru piva (černého)
- 2 stroužky česneku
- 1 pomeranč
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mleté papriky
- ¼ lžičky skořice
- 4 hřebíčky
- 4 kuličky jalovce
- 4 kuličky nového koření
- Sůl
- Pepř
- ½ litru masového vývaru (bujónu)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Bylinky, zeleninu a cibuli najemno nakrájejte.
Maso očistěte, opepřete a osolte a vetřete do něj hořčici.
V kastrolu zahřejte olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečte.
Vyjměte z kastrolu maso a vložte do něj nakrájené bylinky, zeleninu a cibuli. Osmahněte je dohněda.
Přidejte rajčatovou pastu a černé pivo.
Přidejte česnek, nadrobno nakrájený pomeranč, med a koření, zamíchejte a na směs položte kýtu.
Přilijte vývar a nechte 1,5 hodiny na mírném ohni.
Vyjměte maso a před krájením ho na chvíli odstavte stranou, aby zůstalo dokonale šťavnaté.
Omáčku přeceďte a zahustěte a okořeňte podle chuti.
Pečeni doporučujeme podávat s trochou salátu nebo naší kapustovou kaší (viz nový recept).
Upozornění: Protože se maso upravuje spolu se šťávou a omáčka se připravuje z masové šťávy, pokrm obsahuje velké množství draslíku. Příjem draslíku snížíte, když maso naservírujete bez omáčky. Kýtu také můžete vařit se zeleninou v minimálně litru tekutiny. Maso se pak nebude podávat se šťávou, ale s lehkou omáčkou, např. z orestované cibulky a crème fraîche.