Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 400 g pstruha
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g mouky
  • 100 g mandlí
  • 100 ml smetany
  • šťáva z ½ citronu
  • 100 g másla
  • 500 ml ochuceného olivového oleje (s estragonem, rozmarýnem nebo tymiánem)

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie686 kcal
Tuky58 g
Sodík76 mg
Sacharidy12 g
Bílkoviny31 g
Fosfor390 mg
Draslík629 mg
Tekutiny102 ml

Postup přípravy

Rybu očistěte a několikrát podélně nařízněte, pokapejte citronovou šťávou a potřete ochuceným olejem. Nechejte 20 minut odpočinout. Poté rybu osušte ubrouskem, obalte v mouce a opečte z obou stran na horkém másle. Vetřete rozmačkaný česnek. K rybě v pánvi přisypejte oloupané mandle a pražte je pár minut do zhnědnutí. Nakonec vlijte smetanu a vařte, dokud nezhoustne. Podávejte s dušenou rýží.

Nutriční tipy

Stejným způsobem můžete připravit i jiné sladkovodní ryby, jako jsou kapr, karas nebo cejn. Dejte prosím pozor při konzumaci mandlí – obsahují nejen vysoké množství fosforu, ale i draslíku. V průběhu jídla užívejte vazače fosfátů.