Recepty
Ingredience (5 porce/porcí)
- 800 g krůty bez kostí (1-1,2 kg s kostí)
- 3 stroužky česneku
- 1 kus zázvoru o velikosti malíčku
- 2 lžíce másla
- 100 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžíce sladké sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Jeden den dopředu si připravte marinádu na krůtí pečeni: česnek a zázvor nakrájejte najemno a zahřívejte se všemi dalšími přísadami kromě másla v kuřecím vývaru tak dlouho, dokud vše nezačne vařit. Do vychladnuté marinády vložte krůtu asi na 12 hodin, občas ji při marinování obraťte. Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtu přendejte na pekáč, potřete ji máslem a lehce opečte ze všech stran. Poté na ni mašlovačkou naneste marinádu a vložte zpět do trouby. Občas polévejte marinádou. Abyste zjistili, zda je maso upečené, propíchněte ho špejlí. Pokud jde špejle lehce zapíchnout, je maso upečené. Po vyndání z trouby nechte pečeni ještě 5 minut odpočinout, aby se maso při porcování nerozpadalo.
Nutriční tipy
Pokud pečete větší krůtu, trvá pečení déle. Na každý kilogram krůty počítejte cca s jednou hodinou pečení. Aby maso zůstalo jemné a měkké, pokryjte ho plátky slaniny a zakryjte celou pečeni alobalem. Ten odstraňte asi 45 minut před koncem pečení. Pečeni potřete vydušenou šťávou a medem. Poté zvyšte teplotu trouby na 200 °C - kůrčička bude chutná a křupavá.