Recepty

Ingredience (16 porce/porcí)

  • 500 g mouky
  • 5 g soli
  • 15 g čerstvého droždí (nebo jeden 7g sáček sušeného droždí)
  • 100 ml vlažné vody
  • 4 vejce
  • 800 ml olivového oleje
  • 100 g cukru
  • Kůra z 1 citronu
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 4 natvrdo uvařená vejce (slepičí nebo křepelčí ) na ozdobu

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie194 kcal
Tuky6 g
Sodík143 mg
Sacharidy30 g
Bílkoviny5 g
Fosfor62 mg
Draslík93 mg
Tekutiny21 ml

Postup přípravy

Smíchejte kvasnice s trochou teplé vody a nechte 10 minut stát. Mezitím prosejte mouku do mísy, smíchejte se solí a vytvořte uprostřed důlek. V samostatné míse našlehejte 3 vejce.
Potom do směsi mouky přidejte směs s kváskem, zbytek teplé vody, našlehaná vejce, olivový olej, cukr a pomerančovou a citronovou kůru. Ručně prohněťte a vytvořte jemné, měkké těsto. Může trvat 10 minut, než bude těsto opravdu měkké a poddajné a nebude se lepit.
Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí (podle místa kynutí to může trvat 1 až 2 hodiny).
Poté těsto rozdělte na čtyři kusy stejné velikosti a položte na pracovní desku jemně poprášenou moukou. Vytvořte kuličky. Přitlačte těsto na pracovní desku, čímž se trochu zploští, a prsty vytvořte malou prohlubeň uprostřed každé kuličky. Do každé z prohlubní pak vmáčkněte natvrdo uvařené vejce. Umístěte na jeden nebo dva plechy s papírem na pečení. Překryjte a nechte stát další hodinu.
Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Našlehejte vejce a potřete jím těsto. Pečte v troubě po dobu 20-25 minut, až pěkně nabydou a zezlátnou. Pečivo vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout na pečicí mřížce. Každý kus představuje 4 porce.

Que aproveche!

Vejce na ozdobu nejsou započítána do kalkulace. Tradičně se pečou a dávají jako dárek, nebo se jí o Velikonocích. Jak už to u tradičních pokrmů bývá, je možno připravit mnoho variant. Často se peče jen jedna o něco větší Mona, nebo se tvarují zajíčci, kuřátka či beránci. U této moderní verze se meze představivosti nekladou.

Nutriční tipy

Místo tradičního zdobení skutečnými vejci mohou někteří upřednostnit zdobení Mony čokoládovými vajíčky (samozřejmě po upečení a se zohledněním obsahu draslíku), posypat ozdobným cukrem nebo moučkovým cukrem.