Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 2 malé cibule (60 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 rajčata (200 g)
  • 2 malé žluté cukety (200 g)
  • 2 malé zelené cukety (200 g)
  • 50 g zelených vypeckovaných oliv
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl, pepř
  • 1/2 svazku bazalky, nakrájené na proužky
  • pár lístků nechte stranou na ozdobu

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie150 kcal
Tuky12 g
Sodík127 mg
Sacharidy6 g
Bílkoviny4 g
Fosfor60 mg
Draslík390 mg
Tekutiny199 ml

Postup přípravy

Oloupejte a nakrájejte cibule. Oloupejte česnek a nakrájejte ho najemno. Rajčata omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Cukety omyjte a nakrájejte na 3 mm tenké plátky. Olivy nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olivový olej a nechte zesklovatět cibuli. Nakrájený česnek a rajčata spolu s rozmarýnem a tymiánem krátce osmažte. Přidejte vodu, plátky cukety a oliv a nechte vařit na mírném ohni asi 5 minut. Odstraňte snítky rozmarýnu a tymiánu, nakrájejte bazalku a vmíchejte ji těsně před podáváním. Pokud je to nutné, dochuťte solí a pepřem.

Středomořská zelenina chutná výtečně, ať už servírovaná s rybou, masem či přílohami jako kuskus, polenta, těstoviny či čerstvé bílé pečivo. 

 

Nutriční tipy

Bylinky a koření, jako jsou česnek, paprika, kari či kurkuma apod. rozvinou výraznější chutě, pokud se restují společně sostatními ingrediencemi. Proces vaření uvolňuje jejich esenciální oleje, proto mějte na paměti, že česnek a koření stačí smažit jen krátce, abyste získali optimální aroma. Zapamatujte si také prosím, že opékání zeleniny by mělo být výjimečné. Abyste při přípravě zeleniny snížili obsah draslíku, dodržujte správný postup přípravy: nakrájejte zeleninu na plátky, nechejte nejméně na 2 hodiny namočit, vodu poté slijte a vyměňte za novou. Vodu vyměňte ideálně ještě jednou v průběhu vaření.