Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 3 čekankové puky
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 2 lžíce dýňových semínek
Zálivka:
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce jemné hořčice (18 g)
- špetka soli a pepře
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Čekankové puky rozkrojte na poloviny a odstraňte hořké košťály. Potom puky příčně nakrájejte na asi 1,5 cm široké proužky. Jablko oloupejte a odstraňte jádřinec, poté jej nakrájejte na čtvrtky a pak příčně na tenké plátky. Pomeranč oloupejte až na dílky dužiny. Zálivku připravíte smícháním jogurtu se všemi dalšími přísadami. Salát dochuťte solí a pepřem, přelijte dresinkem a jemně promíchejte. Nakonec salát posypte dýňovými semínky – pouze však v doporučeném množství.
Nutriční tipy
Díky lehce nahořklé chuti chutná čekanka výtečně spolu s hořkosladkým ovocem, jako jsou pomeranče a jablka. Pokud se vám zdá přesto čekanka příliš hořká, opláchněte její listy krátce ve vlažné vodě. To zmírní její hořkost, aniž by přestala být křupavá. Zároveň tím také poněkud snížíte obsah draslíku v salátu.