Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 3 čekankové puky
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce dýňových semínek

 

Zálivka:

  • 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce jemné hořčice (18 g)
  • špetka soli a pepře

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie176 kcal
Tuky9 g
Sodík131 mg
Sacharidy17 g
Bílkoviny5 g
Fosfor110 mg
Draslík418 mg
Tekutiny199 ml

Postup přípravy

Čekankové puky rozkrojte na poloviny a odstraňte hořké košťály. Potom puky příčně nakrájejte na asi 1,5 cm široké proužky. Jablko oloupejte a odstraňte jádřinec, poté jej nakrájejte na čtvrtky a pak příčně na tenké plátky. Pomeranč oloupejte až na dílky dužiny. Zálivku připravíte smícháním jogurtu se všemi dalšími přísadami. Salát dochuťte solí a pepřem, přelijte dresinkem a jemně promíchejte. Nakonec salát posypte dýňovými semínky – pouze však v doporučeném množství.

Nutriční tipy

Díky lehce nahořklé chuti chutná čekanka výtečně spolu s hořkosladkým ovocem, jako jsou pomeranče a jablka. Pokud se vám zdá přesto čekanka příliš hořká, opláchněte její listy krátce ve vlažné vodě. To zmírní její hořkost, aniž by přestala být křupavá. Zároveň tím také poněkud snížíte obsah draslíku v salátu.