Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 180 g rýže (30 g na osobu)
- 6 vajec (nejlépe střední velikosti, 60 g /vejce)
- 2 konzervy tuňáka ve vodě (130 g)
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
- bobkový list
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Do hrnce dejte vodu se lžící panenského olivového oleje a lístkem bobkového listu. Jakmile voda začne vařit, přidejte rýži a vařte cca 20 minut. Poté rýži sceďte, propláchněte studenou vodou a odstavte stranou. Do mísy vložte vejce, dobře scezeného tuňáka, jemně nakrájený česnek a špetku soli a vše promíchejte. K této směsi přidejte rýži a znovu promíchejte, abyste získali konzistentní směs. Na pánev vlijte olej a směs smažte nejprve na prudkém, později slabším ohni, dokud není omeleta z obou stran usmažená. Podávejte nejlépe horké.
Nutriční tipy
Pro přípravu omelety jsou velmi důležité ingredience jako olej, vejce a rýže. Rýži je doporučeno připravovat v páře, úprava vajec záleží na chuti každého. Obsah tuku, cholesterolu a fosforu může být snížen, pokud odstraníte žloutky (použít můžete např. 3 celá vejce a 3 bílky). Diabetikům radíme snížit obsah rýže z 30 g na 20 g. Doporučujeme podávat k večeři spolu s vařenou zeleninou nebo míchaným salátem.