Recepty

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 180 g rýže (30 g na osobu)
  • 6 vajec (nejlépe střední velikosti, 60 g /vejce)
  • 2 konzervy tuňáka ve vodě (130 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • bobkový list

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie254 kcal
Tuky11 g
Sodík198 mg
Sacharidy25 g
Bílkoviny14 g
Fosfor197 mg
Draslík173 mg
Tekutiny66 ml

Postup přípravy

Do hrnce dejte vodu se lžící panenského olivového oleje a lístkem bobkového listu. Jakmile voda začne vařit, přidejte rýži a vařte cca 20 minut. Poté rýži sceďte, propláchněte studenou vodou a odstavte stranou. Do mísy vložte vejce, dobře scezeného tuňáka, jemně nakrájený česnek a špetku soli a vše promíchejte. K této směsi přidejte rýži a znovu promíchejte, abyste získali konzistentní směs. Na pánev vlijte olej a směs smažte nejprve na prudkém, později slabším ohni, dokud není omeleta z obou stran usmažená. Podávejte nejlépe horké.

Nutriční tipy

Pro přípravu omelety jsou velmi důležité ingredience jako olej, vejce a rýže. Rýži je doporučeno připravovat v páře, úprava vajec záleží na chuti každého. Obsah tuku, cholesterolu a fosforu může být snížen, pokud odstraníte žloutky (použít můžete např. 3 celá vejce a 3 bílky). Diabetikům radíme snížit obsah rýže z 30 g na 20 g. Doporučujeme podávat k večeři spolu s vařenou zeleninou nebo míchaným salátem.