Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

  • 1 křehké těsto (200 g)
  • 300 g čerstvého lososa
  • 3 pórky
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 30 cl crème fraîche (kysané smetany) (30 % tuku)
  • 100 g strouhaného sýra Gruyère nebo Parmazán
  • olivový olej
  • pažitka
  • pepř

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie261 kcal
Tuky16 g
Sodík149 mg
Sacharidy14 g
Bílkoviny16 g
Fosfor247 mg
Draslík399 mg
Tekutiny120 ml

Postup přípravy

Na olivovém oleji osmažte nakrájenou cibuli. Pórek nakrájejte na proužky, vložte na pánev a na prudkém ohni smažte několik minut. Přilijte 3 lžíce vody. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte 10 minut. Lososa nakrájejte na kostky a přidejte na pánev. Opékejte asi 5 minut. V míse mezitím rozšlehejte vejce a opepřete je. Do pánve přidejte kysanou smetanu (crème fraîche), nastrouhaný sýr a pažitku, zamíchejte a na mírném ohni chvíli povařte. Pánev poté odstavte z ohně a vlijte rozšlehaná vejce. Směs zamíchejte. Do zapékací nádoby připravte křehké těsto, na které rovnoměrně rozložte kousky opečeného lososa. Zalijte směsí. Pečte na 210 °C (termostat - stupeň 6) 30 až 35 minut.

Nutriční tipy

Tento lahodný pokrm je bohatý na fosfor: nezapomeňte proto v průběhu jídla užívat vazače fosfátů!