Recepty
Ingredience (5 porce/porcí)
- 80 g másla
- 150 g jarní cibulky
- 50 g najemno nastrouhaného zázvoru
- 300 g nakrájené mrkve
- 2 lžičky cukru
- 600 ml kuřecího vývaru
- 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 300 ml smetany (30 % tuku)
- 1 lžíce crème fraîche nebo kysané smetany či bílý krémový jogurt (30 % tuku)
- sůl, mletý pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Jarní cibulku lehce osmahněte na másle do zhnědnutí. Přidejte mrkev a zázvor a spolu s cukrem nechte zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Přilijte kuřecí vývar, pomerančovou šťávu, vše osolte a opepřete. Vařte až do změknutí mrkve. Poté všechny ingredience rozmačkejte a přeceďte přes síto. Přidejte smetanu a znovu vařte, dokud není polévka velmi horká, nesmí se však vařit. Před podáváním přidejte do polévky lžíci crème fraîche (kysanou smetanu nebo krémový bílý jogurt) a umixujte pomocí tyčového mixéru.
Nutriční tipy
Je nezbytné, aby zelenina byla připravena správným postupem snižujícím obsah draslíku: zeleninu nakrájejte na kostky, vložte na dvě hodiny do vlažné vody, kterou poté slijete a před vařením vyměníte za novou. Můžete také zvolit zeleninu mraženou nebo sterilovanou bez nálevu. Kuřecí vývar je vhodnější si připravit doma z přírodních surovin - instantní kuřecí bujón obsahuje nejen hodně soli, ale i fosforu.