Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

Těsto:

  • 120 g pšeničné mouky (nebo 60 g mouky / 60 g kukuřičného škrobu pro "odlehčení" piškotu)
  • 120 g cukru
  • 4 vejce
  • moučkový cukr

 Na zvlhčení těsta:

  • šťáva z jednoho až dvou pomerančů
  • několik kapek rumu (dle vaší chuti)

 Krém:

  • 500 ml polotučného mléka (1,5 % tuku)
  • 4 vejce
  • 80 g cukru
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • rum (dle vaší chuti)
  • skořice

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie322 kcal
Tuky7 g
Sodík116 mg
Sacharidy51 g
Bílkoviny11 g
Fosfor198 mg
Draslík240 mg
Tekutiny125 ml

Postup přípravy

Žloutky utřete s cukrem, z bílků ušlehejte sníh a opatrně vmíchejte prosátou mouku. Vzniklé těsto nalijte na olejem pomazaný pečící papír rozložený na plechu a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C (termostat stupeň 7-8) dozlatova. Když je piškot upečený, přendejte ho na vlhkou utěrku a srolujte. Můžete k tomu použít i papír na pečení. Piškot nechte vychladnout. Výroba krému: opatrně zahřejte mléko se skořicí (nebo vanilkovým luskem, citrónovou nebo pomerančovou kůrou, kávovými zrny, karamelem). Kukuřičný škrob smíchejte s trochou studeného mléka, přidejte cukr a žloutky. Za stálého míchání přidejte vroucí mléko. Vraťte zpět na oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Nechte vařit další minutu. Přelijte do připravené nádoby. Nakonec rozbalte připravený korpus a lehce jej pokapejte šťávou z pomerančů ochucenou rumem. V případě potřeby přilijte do šťávy trochu vody ke zředění. Poté na piškot rozetřete krém a znovu jej zabalte. Hotovou roládu posypte podle chuti moučkovým cukrem. Před servírováním nechte vychladnout v ledničce.