Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
Těsto:
- 120 g pšeničné mouky (nebo 60 g mouky / 60 g kukuřičného škrobu pro "odlehčení" piškotu)
- 120 g cukru
- 4 vejce
- moučkový cukr
Na zvlhčení těsta:
- šťáva z jednoho až dvou pomerančů
- několik kapek rumu (dle vaší chuti)
Krém:
- 500 ml polotučného mléka (1,5 % tuku)
- 4 vejce
- 80 g cukru
- 60 g kukuřičného škrobu
- rum (dle vaší chuti)
- skořice
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Žloutky utřete s cukrem, z bílků ušlehejte sníh a opatrně vmíchejte prosátou mouku. Vzniklé těsto nalijte na olejem pomazaný pečící papír rozložený na plechu a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C (termostat stupeň 7-8) dozlatova. Když je piškot upečený, přendejte ho na vlhkou utěrku a srolujte. Můžete k tomu použít i papír na pečení. Piškot nechte vychladnout. Výroba krému: opatrně zahřejte mléko se skořicí (nebo vanilkovým luskem, citrónovou nebo pomerančovou kůrou, kávovými zrny, karamelem). Kukuřičný škrob smíchejte s trochou studeného mléka, přidejte cukr a žloutky. Za stálého míchání přidejte vroucí mléko. Vraťte zpět na oheň a míchejte, dokud nezhoustne. Nechte vařit další minutu. Přelijte do připravené nádoby. Nakonec rozbalte připravený korpus a lehce jej pokapejte šťávou z pomerančů ochucenou rumem. V případě potřeby přilijte do šťávy trochu vody ke zředění. Poté na piškot rozetřete krém a znovu jej zabalte. Hotovou roládu posypte podle chuti moučkovým cukrem. Před servírováním nechte vychladnout v ledničce.