Recepty
Ingredience (2 porce)
- 2 filety z lososa s kůží (přibl. 150 g na porci)
- 2 puky belgické čekanky
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- Citronová šťáva podle chuti
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Omyjte čekankové puky a podélně je rozkrojte na čtvrtiny. V případě potřeby odstraňte tvrdý košťál.
Čtvrtky čekankových puků vložte na pánev s 1 lžící olivového oleje a na mírném ohni je ze všech stran smažte, dokud nezezlátnou a nezměknou.
Filety z lososa mírně osolte a opepřete. Na jiné pánvi je kůží dolů na troše oleje zprudka osmahněte a potom zmírněte oheň.
Pečte filety tak dlouho, jak vyžaduje jejich tloušťka. Při pečení je neotáčejte. Na straně s kůží se tak vytvoří křupavá kůrka a druhá strana bude jen lehce propečená. Maso zůstane šťavnaté a uvnitř ideálně mírně průhledné.
Na každý talíř naservírujte 4 čtvrtky čekankového puku a jeden filet z lososa. Čekanku můžete přelít kapkou olivového oleje a lososa můžete dochutit trochou citronové šťávy.
Podávat můžete zatepla i zastudena. Dobrou chuť!
Nutriční tipy
Čtvrtky čekankového puku před smažením důkladně properte ve vodě, aby se snížil obsah draslíku. Před vložením na pánev je nechte oschnout nebo pečlivě osušte.
Čekanku můžete těsně před podáváním ochutit trochou balzámového octa. Nasládlý ocet skvěle doplní harmonii chutí na talíři.