Recepty
Ingredience (8 porce)
Olivová focaccia:
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 150 ml vlažné vody
- 500 g mouky
- 2 lžíce oliv
Na potření:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného sýra (např. parmazánu)
- 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
Rajčatovo-rozmarýnové máslo:
- 100 ml vody
- 25 g sušených rajčat
- 1/4 stroužku česneku
- 1/2 lžíce paprikových vloček
- 1/2 lžíce najemno nakrájeného rozmarýnu
- 125 g změklého másla
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Droždí smíchejte s 5 lžícemi vlažné vody a 2 lžícemi mouky a nechte ½ hodiny stát na teplém místě, kde není průvan. Mezitím najemno nakrájejte olivy. Po 30 minutách by se měly objevit v drožďové směsi bubliny. Smíchejte směs se zbylou moukou, 100 ml vlažné vody, ½ vejce a 100 ml olivového oleje a uhněťte jemné těsto. Pokud je to nutné, přidejte trochu mouky nebo vody. Vmíchejte najemno nakrájené olivy. Těsto rozválejte na plech a propíchejte vidličkou (nebo můžete rozválet několik placek místo těsta vcelku). Těsto pokapejte olivovým olejem a posypte rozmarýnem a nastrouhaným sýrem. Pak nechejte dalších 15 minut odstát. Vložte do předehřáté trouby (200 °C) na druhý rošt od spodu a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova.
Příprava másla: Vodu přiveďte k varu. Sušená rajčata spařte ve vařící vodě, pak je vymačkejte a nakrájejte najemno. Oloupejte a najemno nakrájejte česnek a cibuli. Připravené ingredience a koření přidejte do změklého másla, promíchejte vidličkou a vložte do lednice.
Nutriční tipy
Vzhledem k tomu, že naložené olivy mají vysoký obsah soli, měli byste použít skutečně jen malé množství. Dle našeho receptu již není potřeba přidávat do těsta sůl, neboť olivy mají samy o sobě výraznou chuť.