Recepty
Ingredience (12 porce/porcí)
- 250 g mouky
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 245 g bílého jogurtu
- 50 g oleje na vaření
- 2 jablka
- skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná pomerančová kůra
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie190 kcal
Tuky6 g
Sodík85 mg
Sacharidy29 g
Bílkoviny4 g
Fosfor99 mg
Draslík109 mg
Tekutiny45 ml
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Pečicí formu na 12 muffinů vymažte margarínem. Do mísy nastrouhejte jablka, posypte je skořicí a vanilkovým cukrem a nechejte je odstát, aby pustila šťávu. Připravte si dvě směsi – „suchou“ – tj. smíchejte mouku s práškem do pečiva a „mokrou“ – tj. smíchejte vejce s cukrem, přidejte jogurt a nastrouhanou pomerančovou kůru. Poté vymačkejte šťávu z jablek a spolu s olejem přidejte do „mokré“ směsi. Obě směsi nakonec smíchejte dohromady a do vzniklého těsta přidejte nastrouhaná jablka. Těsto rozdělte do formy na muffiny a pečte 20 až 25 minut.
Nutriční tipy
Obsah fosforu snížíte tím, že nahradíte prášek do pečiva jedlou sodou nebo můžete použít prášek do pečiva bez fosfátů.