Recepty
Ingredience (10 porce/porcí)
- cca 1,5 litru vody
- 680 g kompotovaných višní
- 150 g cukru
- 6 hřebíčků
- 1 citron (nakrájený na plátky)
- sůl
- 1 skořice vcelku
- 150 ml šlehačky (30 % tuku)
- 50 g mouky
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Slijeme šťávu z višňového kompotu.
Vodu s ovocem přivedeme k varu.
Podle chuti přidáme cukr, hřebíček, citron a špetku soli a necháme asi 20 minut povařit.
V misce vymícháme dohladka mouku se šlehačkou. Přidáme naběračku polévky a dobře promícháme (tím zabráníme vytvoření hrudek v polévce).
Směs nalijeme do hrnce a pozvolna vaříme další 3 - 4 minuty.
Před podáváním vytáhneme hřebíčky a plátky citronu.
Polévku je možné jíst teplou nebo studenou, ale v létě chutná nejlépe studená. Proto rozhodně stojí za to počkat, než vychladne, abychom si ji mohli dokonale vychutnat.
Polévku podáváme samostatně nebo se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
Nutriční tipy
Polévku můžete připravit také s lesním ovocem, jahodami nebo jejich směsí.
Tato mírně kyselá studená višňová polévka chutná nejlépe v létě a snadno se připravuje. Maďarská letní pochoutka, která je velmi chutná a osvěžující, ochladí a hydratuje.