Recepty
Ingredience (4 porce)
Losos s citronovo-bylinkovou krustou
- ½ lžíce nastrouhané citronové kůry
- 20 g strouhanky
- 30 g másla
- 1 lžička koriandru
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 1 lžička středně pálivé hořčice
- 400 g lososa na plátky
- mletý pepř
Jarní zelenina v bylinkovém krému s rýží
- 50 g jarní cibulky
- 1-2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce cukru
- 750 g barevné jarní zeleniny (např. mrkev, vodnice, zelené fazolky, zelí)
- 1/8 litru smetany (30 % tuku)
- 2 svazky čerstvých bylinek
- 1 šálek bylinkového smetanového sýru (nízkotučného) (<10 % tuku)
- 200 g loupané rýže (nevařené)
- pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie677 kcal
Tuky28 g
Sodík403 mg
Sacharidy47 g
Bílkoviny39 g
Fosfor629 mg
Draslík1,940 mg
Tekutiny389 ml
Postup přípravy
Citronovou kůru smíchejte s celozrnnou strouhankou a máslem. Přidejte koriandr, pažitku a hořčici. Směsí posypte okořeněného lososa a pečte 12-15 minut v horkovzdušné troubě na 150 °C.
Zeleninu umyjte, nakrájejte na tenké plátky a namočte nejméně na dvě hodiny do čerstvé vlažné vody, vodu slijte. Množství draslíku tímto snížíte až o 1/3. Vařte 20-25 minut ve vodě, ideálně vodu v průběhu varu jednou vyměňte. Bylinky nakrájejte. Smetanu smíchejte s bylinkovým smetanovým sýrem a zahřejte v hrnci. Přidejte porci bylinek. Zbylými bylinkami posypte zeleninu. Rýži vařte 25-30 minut ve vroucí vodě.