Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
Kuřecí špízy:
- 400 g plátků kuřecích prsou
- 1 červená paprika
- 150 g cukety
- 1 malá konzerva ananasových kousků
- 4 koktejlová rajčata
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky medu
- 8 lžic řepkového oleje
Pálivé mangové čatní:
- 2 zralá manga
- 3 cm dlouhý kousek oloupaného a nakrájeného zázvoru
- 2 stroužky najemno nakrájeného česneku
- 2 čerstvé červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce nasekaných kešu oříšků
- sůl
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Zeleninu očistěte. Papriku rozkrojte napůl a nakrájejte na kousky. Cuketu nakrájejte na plátky. Z ananasu sceďte šťávu. Dále smíchejte všechny ingredience na marinádu: limetkovou šťávu, med, olej, sůl a pepř. Kousky masa vložte do čisté nádoby, polijte marinádou a dobře promíchejte. Nechte maso marinovat v lednici nejméně jednu hodinu. Poté napíchejte na jehly postupně kuře, papriku, cuketu, ananas a rajčata. Kuřecí špízy ugrilujte.
Příprava čatní: manga oloupejte, nakrájejte na malé kousky a smíchejte s česnekem, zázvorem, chilli, octem, cukrem a solí. Směs přendejte do malého hrnce a nepřikryté přiveďte na mírném ohni pomalu k varu. Hrnec přikryjte a vařte dalších 10 minut. Poté odstavte z plotýnky a nechte vychladnout. Směs lehce rozmačkejte. Přidejte nasekané kešu oříšky a před servírováním dejte do lednice vychladnout.
Nutriční tipy
Pokud používáte dřevěné jehly, potřete je nejprve olejem, maso půjde po ugrilování lehce sundat. Pozor - tento pokrm obsahuje vysoké množství draslíku!