Recepty
Ingredience (8 porce)
Saltimbocca:
- 2 kuřecí prsa s kostí
- 4 plátky parmské nebo sušené šunky
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- 2 lžíce přepuštěného másla
Polentové plátky:
- 400 ml vody
- 100 g polenty (kukuřičná mouka)
- 40 g parmazánu (40 % tuku)
- 2 lžíce olivového oleje
Zelenina s estragonem:
- 500 g malých cherry rajčat
- 600 g cukety
- 25 ml balzamikového octa
- 1/2 cibule
- 1/2 svazku estragonu (25 g)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Odkostěte kuřecí prsa, rozdělte je na osm částí a okořeňte. Poté maso pokryjte lístky šalvěje a zabalte do šunky. Osolte, opepřete a opečte na pánvi dozlatova. Přendejte do pekáče a pečte v troubě na 130 °C přibližně 25 minut, dokud není maso upečené.
Příprava polenty: přiveďte vodu k varu a postupně za stálého míchání přisypávejte polentu. Nechte vařit přibližně 1/2 hodiny na velmi mírném ohni. Mezitím nastrouhejte parmazán a vmíchejte ho do polenty. Až se polenta začne oddělovat od vnitřní strany hrnce, je hotová. Poté polentu přendejte na pečící papír, rozetřete ji na něj a přikryjte další vrstvou pečícího papíru. Polentu srolujte mezi dvěma papíry na tloušťku přibližně 1 cm a nechte vychladnout. Těsně před podáváním polentu rozkrájejte na osm plátků, pro snadnější krájení nůž často namáčejte. Jednotlivé plátky poté opékejte po dobu asi dvou minut na pánvi.
Příprava zeleniny: umyjte, oloupejte a nakrájejte cherry rajčata na čtvrtky. Cuketu rozkrojte podélně na čtyři části, odstraňte semínka a najemno nakrájejte. Cibuli oloupejte, najemno nakrájejte a lehce osmažte. Přidejte cuketu a rajčata. Zalijte balzamikovým octem a dochuťte kořením. Zeleninu ozdobte najemno nakrájenými lístky estragonu. Tip: pokud chcete, přidejte trochu česneku.
Nutriční tipy
Nahradíte-li polentu obyčejnou rýží a estragonovou zeleninu malým zeleninovým salátem, snížíte obsah draslíku v tomto pokrmu. Je také možné použít loupaná sterilovaná rajčata, která obsahují méně draslíku.