Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
- 250 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
- 250 ml smetany (30 % tuku)
- 130 g cukru
- 1 lžíce koňaku nebo pomerančového likéru
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
V pánvi smícháme cukr se smetanou a směs zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Pánev odstavíme z ohně a směs necháme za stálého míchání vychladnout. Vmícháme jogurt a koňak / pomerančový likér.
Směs necháme zmrazit ve zmrzlinovém stroji, pokud nějaký máme. "Nebo můžeme směs nalít do utěsněné nádoby a vložit ji do mrazáku. Musíme ji však promíchávat každou hodinu po dobu 5–7 hodin, aby došlo k vytvoření konzistentní směsi s pravidelnými ledovými krystalky. "
Nutriční tipy
Pokud máte rádi spíše osvěžující jogurt, uberte cukr.
Mražený jogurt můžete podle chuti oživit ovocem. Jahodám, borůvkám, brusinkám, hruškám a jablkům je připisován příznivý účinek na ledviny. Pacienti na dialýze by měli sníst hrst těchto plodů denně.
Jako jednodušší alternativu si můžete nechat zmrazit balený jogurt přímo v kelímku. Do středu utěsněného kelímku opatrně zasuňte (dřevěnou nebo plastovou) tyčinku a vložte jej do mrazničky. Jakmile jogurt zmrzne, odstraňte fólii a kelímek a máte připraveno osvěžující občerstvení. Dobrou chuť!