Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 9 plátků lasagní
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule (60 g)
- 700 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 250 g ricotty
- 50 g čedaru
- 350 g rajčatové omáčky (např. rajčatová s bazalkou, může být kupovaná omáčka na těstoviny)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Rozehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C).
Nakrájejte cibuli najemno.
Nastrouhejte cuketu nahrubo.
Nasekejte česnek.
Vařte plátky lasagní 5 minut, aby změkly (ale neuvařily se úplně). Propláchněte je studenou vodou a odložte stranou každý plátek zvlášť nebo jednotlivé plátky pokapejte troškou olivového oleje, aby se neslepily.
Rozehřejte olej ve velké pánvi a orestujte cibuli. Po 3 minutách přidejte cuketu s česnekem a restujte, dokud cuketa nezměkne a nezíská světle zelenou barvu.
Vmíchejte cca 2/3 ricotty a čedaru a dochuťte solí a pepřem. Mezitím v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni ohřejte rajčatovou omáčku.
Nyní navrstvěte suroviny do velké zapékací mísy. Začněte polovinou cuketové směsi, pokryjte ji lasagnemi a pokryjte je vrstvou rajčatové omáčky. Tento postup zopakujte. Posypte zbývající ricottou a následně i čedarem.
Pečte v horní části trouby po dobu 10 minut, dokud těstoviny nezměknou a sýr nezíská zlatohnědou barvu.
Nutriční tipy
Chcete-li snížit množství draslíku, před přípravou lasagní vložte nastrouhanou cuketu na několik hodin do vody. Chcete-li snížit množství fosforu, použijte o trochu méně sýra nebo místo ricotty použijte cottage sýr. Při výběru kupované rajčatové omáčky si prohlédněte složení, abyste se vyhnuli zbytečným dochucovadlům a nadměrným množstvím určitých produktů. Čím méně přísad, tím lépe!