Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

Na Kaiserschmarn:

  • 130 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 40 g rozinek (namočených ve 20 ml rumu)
  • 30 g cukru na karamelizování

Na dušené švestky:

  • 250 g švestek (v konzervě nebo ve sklenici)
  • 50 g cukru
  • 40 ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 skořice vcelku
  • 2 hřebíčky
  • švestky rozpůlíme a vyjmeme pecky.

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie478 kcal
Tuky87 g
Sodík175 mg
Sacharidy81 g
Bílkoviny342 g
Fosfor240 mg
Draslík409 mg
Tekutiny164 ml

Postup přípravy

Kaiserschmarrn se obvykle připravuje na pánvi, ale tato příprava vyžaduje určitou praxi s dosažením správné teploty a určením správného času. Zde je jednoduchý recept na Kaiserschmarrn připravovaný v troubě, který také chutná skvěle.

Troubu si necháme předehřát na 200 °C.

Oddělíme bílky od žloutků.

Mouku, mléko, vanilkový cukr a sůl vymícháme metličkou do hladké směsi. Postupně vmícháme žloutky.

Bílky vyšleháme s cukrem dotuha a opatrně vmícháme do směsi.

Máslo rozpustíme v pekáči, který je vhodný do trouby (nebo v zapékací míse se širokým dnem). Do pekáče nalijeme směs a nahoru nasypeme rozinky. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Pekáč / zapékací mísu vyjmeme z trouby a trhanec rozkrojíme na čtvrtky, které obrátíme a následně necháme ještě 10 minut péct.

Pekáč / zapékací mísu opět vyjmeme z trouby a Kaiserschmarrn nakrájíme na malé kousky (pomocí vidličky nebo obracečky), které posypeme cukrem a vrátíme ještě na chvíli do trouby, aby cukr zkaramelizoval.

Následně trhanec vytáhneme z trouby, naservírujeme jej na talíře, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

 

Dušené švestky:

V hrnci povaříme vodu, cukr, citronovou šťávu, půlku skořice a hřebíčky (TIP: koření můžeme vložit do čajového sítka).

Přidáme švestky a za stálého míchání opět přivedeme k varu. Švestky vaříme, dokud se nezačnou rozpadat. Vytáhneme koření.

Nutriční tipy

Chcete-li snížit množství draslíku v Kaiserschmarrnu, můžete vynechat rozinky – i bez nich bude chutnat báječně!

Dušené švestky jsou v Rakousku běžnou přílohou ke Kaiserschmarrnu, ale chutnají skvěle také s jinými pokrmy nebo jako horká či studená zavařenina. Před podáváním slijte šťávu, abyste snížili množství draslíku.

Kaiserschmarrn je vynikající také s brusinkami nebo s jablečnou omáčkou.