Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 500 g třešní nebo jiného sezónního ovoce
- 3 vejce
- 80 g mouky
- 50 g másla nebo margarínu
- 50 g cukru nebo můžete nahradit 5 g aspartamu (umělé sladidlo) nebo stévie nebo 50 ml (pro informaci: 10 kapek = 1 cukr (5 g) nebo 1 lžička = 50 g cukru)
- 350 ml mléka (3,5 % tuku)
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- 1 sáček vanilkového cukru
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Třešně před přípravou na dvě hodiny namočte do vlažné vody, abyste snížili obsah draslíku. Vodu slijte, třešně osušte a vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 °C (stupeň č. 6). Formu na koláč vymažte máslem a na dno rozmístěte ovoce. Do mísy vložte mouku, cukr, celé vejce, 2 žloutky, rozpuštěné máslo, mléko a rum. Míchejte, dokud nezískáte jednotnou směs. Bílky ušlehejte do pěny a postupně přidejte do směsi, hotové těsto poté nalijte na třešně. Pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 150 °C (stupeň č. 5) a pečte dalších 20 až 25 minut. Upečenou bublaninu posypte vanilkovým cukrem.
Nutriční tipy
Pokud máte předepsány léky na snížení draslíku, nezapomeňte je užívat! Bublaninu můžete připravit i s jiným sezónním ovocem. Pamatujte prosím, že syrové ovoce obsahuje více draslíku než vařené (např. 10 třešní obsahuje 250 mg draslíku, zatímco 10 vařených třešní jen 195,3 mg).