Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 1 jehněčí kýta (přibližně 1,2 kg)
- 6 lžic citronové šťávy
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 15 cl bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 4 lžíce olivového oleje
- pepř
- tymián
- rozmarýn
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Jehněčí kýtu opepřete a okořeňte bylinkami. Maso prošpikujte stroužky česneku. Nechte 2 hodiny odpočinout na chladném místě. Troubu předehřejte na 240 °C (termostat - stupeň 8) a vložte do ní zapékací nádobu s olejem. Do rozpáleného oleje vložte kýtu a osmahněte ji ze všech stran. Po 15 minutách vyjměte kýtu z trouby a nechte trochu vychladnout. Teplotu snižte na 180 °C (st. 6). Na kýtu nalijte polovinu citronové šťávy a jogurtu. Pečeni vraťte zpět do trouby na 40 minut a v polovině pečení polijte zbytkem citronové šťávy a jogurtu. Kýtu vyndejte z trouby, do zapékací mísy vlijte sklenici teplé vody a smíchejte s vypečenou šťávou. Pečeni přikryjte alobalem a nechte před servírováním asi 10 minut odležet.
Nutriční tipy
Tento tymiánem a rozmarýnem ochucený gurmánský pokrm připomíná voňavou francouzskou Provence... Pokud toužíte po lahodné orientální chuti, můžete recept upravit použitím koriandru, římského kmínu nebo kari. Pokrm má nízký obsah soli a je bohatým zdrojem bílkovin, nezbytným k fungování vašeho svalstva! Je však také bohatý na fosfor: nezapomeňte proto na vazače fosfátů! S ohledem na obsah draslíku je lepší doplnit toto jídlo těstovinami než bramborami, abyste příjem draslíku ještě více snížili.