Recepty
Ingredience (5 porce/porcí)
- 2 kg oloupaných a na kostičky nakrájených jablek
- 50 g rozinek
- 3 polévkové lžíce rumu nebo Amaretta (mandlový likér)
- 50 g nakrájených a na pánvi upražených mandlí
- 500 g cukru na džem (3:1)
- 1/2 citronu
- 1-2 balíčky koření
- cca 200 ml jablečného džusu bez cukru
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie74 kcal
Tuky1 g
Sodík1 mg
Sacharidy16 g
Bílkoviny1 g
Fosfor10 mg
Draslík69 mg
Tekutiny39 ml
Postup přípravy
Rozinky namočte přes noc do rumu či Amaretta. Nakrájená jablka vložte do mísy, vymačkejte na ně citron, přidejte rozinky a pražené mandle. Mísu poté postavte na kuchyňskou váhu. Nalijte do ní tolik jablečného džusu, aby výsledná váha činila 1,5 kg. Vše poté vložte do velkého kastrolu, přidejte cukr a koření. Po 3 minutách vaření sáčky s kořením vyndejte. Směs nalijte do čistých, horkou vodou vypláchnutých sklenic a uzavřete. Sklenice obraťte na 5 minut dnem vzhůru, poté je otočte zpět a nechejte vychladnout. Z jedné dávky získáte asi pět sklenic džemu.
Nutriční tipy
Místo sáčků s kořením můžete použít 1 až 2 lžičky směsi perníkového koření nebo skořici. Jedna sklenice dosahuje hodnoty asi 10 doporučených nutričních porcí.