Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
- 800 g hovězího masa (krk, plec, kližka nebo směs)
- 400-500 g morkové kosti
- 300 g mrkve
- 300 g kořenu petržele
- 150 g celeru
- 150 g kedlubny
- 150 g kapie
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g brambor
- 10 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 špetka šafránu
- klasické koření bez soli
- trochu verbeny (sporýš lékařský)
- čerstvá nať petrželky
- 150 g polévkových těstovin
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Maso spolu s morkovou kostí a 300 ml studené vody dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté odstraňte zpěněnou vodu. Maso s kostí znovu zalijte studenou vodou a opět přiveďte k varu. Snižte teplotu a pokračujte v odebírání pěny do té doby, až zůstane čistý vývar. Nepřikryté vařte 2 ½ hodiny. Oloupejte a nakrájejte všechnu zeleninu a spolu s kořením přidejte do polévky. Polévku pomalu vařte další 3-3 ½ hodiny. Měkké maso a zeleninu z polévky nakrájejte a vývar sceďte přes síto. Podávejte s nudlemi nebo jiným druhem polévkových těstovin; použít můžete i krupicové noky. Posypte čerstvě nasekanou petrželkou.
Nutriční tipy
Abyste u pokrmu snížili obsah draslíku, mrkev, kedlubnu, kapii a brambory nejprve nakrájejte a na 2 hodiny je nechte namáčet ve vlažné vodě. Vodu poté slijte a vyměňte za novou.