Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

  • 800 g hovězího masa (krk, plec, kližka nebo směs)
  • 400-500 g morkové kosti
  • 300 g mrkve
  • 300 g kořenu petržele
  • 150 g celeru
  • 150 g kedlubny
  • 150 g kapie
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g brambor
  • 10 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 špetka šafránu
  • klasické koření bez soli
  • trochu verbeny (sporýš lékařský)
  • čerstvá nať petrželky
  • 150 g polévkových těstovin

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie502 kcal
Tuky32 g
Sodík88 mg
Sacharidy27 g
Bílkoviny26 g
Fosfor249 mg
Draslík811 mg
Tekutiny225 ml

Postup přípravy

Maso spolu s morkovou kostí a 300 ml studené vody dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté odstraňte zpěněnou vodu. Maso s kostí znovu zalijte studenou vodou a opět přiveďte k varu. Snižte teplotu a pokračujte v odebírání pěny do té doby, až zůstane čistý vývar. Nepřikryté vařte 2 ½ hodiny. Oloupejte a nakrájejte všechnu zeleninu a spolu s kořením přidejte do polévky. Polévku pomalu vařte další 3-3 ½ hodiny. Měkké maso a zeleninu z polévky nakrájejte a vývar sceďte přes síto. Podávejte s nudlemi nebo jiným druhem polévkových těstovin; použít můžete i krupicové noky. Posypte čerstvě nasekanou petrželkou.

Nutriční tipy

Abyste u pokrmu snížili obsah draslíku, mrkev, kedlubnu, kapii a brambory nejprve nakrájejte a na 2 hodiny je nechte namáčet ve vlažné vodě. Vodu poté slijte a vyměňte za novou.