Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
Na přípravu dressingu:
- 4 lžičky mletého koření sumak
 - 4 lžičky horké vody
 - 3 lžičky citrónové šťávy (čerstvé)
 - 2 lžičky sirupu z granátového jablka
 - 2 stroužky česneku
 - 2 lžičky bílého vinného octa
 - 1/2 lžičky sušené máty 175 ml olivového oleje (extra panenského)
 - Mořská sůl
 
Na salát:
- 2 pity (20 cm)
 - Mořská sůl
 - 3 rajčata střední velikosti
 - 500 g okurek
 - 6 jarních cibulek
 - 2 malé saláty nebo římský salát
 - 60 ml olivového oleje (extra panenského)
 - Svazek petržele (50 g)
 - Čerstvý portulák (25 g) nebo další salát
 - Čerstvá máta (50 g)
 - Volitelně: Mletý sumak
 
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie382 kcal
Tuky30 g
Sodík261 mg
Sacharidy24 g
Bílkoviny5 g
Fosfor83 mg
Draslík447 mg
Tekutiny162 ml
Postup přípravy
Dressing: 
Sumak rozmíchejte ve vodě a nechte 15 minut odležet. Poté přidejte citrónovou šťávu, sirup z granátového jablka, nasekaný česnek, 2 lžičky bílého vinného octa a sušenou mátu. Za stálého míchání pomalu přidávejte olej. Ochuťte mořskou solí.
Na salát: 
Obě pity rozpulte a opečte. Mezitím nakrájejte rajčata, okurku a jarní cibulky na malá kolečka a omytý salát na 2cm proužky.
Pitu natrhejte na malé kousky a vložte je do salátové mísy. Na chleba nalijte olivový olej (aby chleba nenasákl dressingem). Ochuťte solí. V míse smíchejte rajčata, okurku, cibulky, salát a koření a vše zalijte dressingem. Nyní přidejte pitu.
Pokud chcete, můžete hotový pokrm posypat špetkou sumaku.
