Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

Na jednu koláčovou formu o průměru 23 cm (3–4 porce)  

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky (typ 550)
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g dobře vychlazeného másla
  • 60 g ledové vody
  • 1 lžíce octa  

Zeleninová vrstva:

  • ½ malé červené dýně hokaido (450 g dužiny)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • Sůl
  • Pepř  

Náplň:

  • čerstvý tymián (2 větvičky)
  • 100 g čerstvého kozího sýra (45 % tuku v sušině)
  • 3 vejce (velikosti L)
  • Sůl
  • Pepř
  • Kajenský pepř  
  • 20 g nesolených pistácií

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie619 kcal
Tuky39 g
Sodík232 mg
Sacharidy52 g
Bílkoviny17 g
Fosfor292 mg
Draslík557 mg
Tekutiny182 ml

Postup přípravy

Smíchejte mouku a ½ lžičky soli. Přidejte hoblinky másla. Jemně směs mělněte prsty, dokud nezpracujete všechny větší kousky másla.

Přilijte ocet a vodu, zamíchejte a krátce prohněťte rukama, aby vzniklo hladké těsto.

Zpracujte těsto do koule a nechte ho 30–60 minut odpočinout v chladničce.

Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte dýni, odstraňte z ní semínka a vláknitý střed. Pevnou dužinu (přibl. 450 g) nakrájejte na tenké plátky.

V misce smíchejte olivový olej, med, sůl a pepř. Do směsi přidejte plátky dýně a dobře je v marinádě obalte. Potom plátky dýně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je na 20 minut péct do předehřáté trouby. Po vyjmutí z trouby je nechte chladnout na plechu.

Vymažte máslem koláčovou formu a vychladlé těsto na quiche vyválejte dotenka mezi dvěma vrstvami pečicího papíru. Přeneste těsto do formy, tak, aby pokrývalo celou její plochu, a několikrát ho propíchněte vidličkou. Potom těsto překryjte pečicím papírem. Na pečicí papír rozprostřete suché luštěniny nebo fazole, aby si těsto při pečení zachovalo tvar.

Snižte teplotu v troubě na 180 °C a vložte základ quiche na 15 minut na střední rošt trouby, aby se předpekl. Potom odstraňte pečicí papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut.

Z větviček tymiánu otrhejte lístky a nadrobno je nasekejte. Do mixéru vložte čerstvý kozí sýr a vejce a ušlehejte z nich hladký krém. Podle chuti okořeňte tymiánem, solí, pepřem a trochou kajenského pepře.

Nalijte krém na předpečený základ quiche a rozložte na něj plátky dýně.

Snižte teplotu v troubě na 160 °C a pečte quiche asi 20 minut na středním roštu, dokud krém neztuhne a lehce nezhnědne. Vyjměte quiche z trouby a nechte ho několik minut chladnout.

Nasekejte nahrubo připravené pistácie a před servírováním jimi quiche posypte.