Recepty
Dorůžova pečená telecí kýta se zelenými fazolkami a křenovými kroupami
středně obtížné
Původ:
Německo

Ingredience (4 porce)
- 600 g kvalitní telecí kýty
- 250 g zelených fazolek
- 200 g krup
- 2 šalotky
- 2 lžíce řepkového oleje (20 g)
- 60 ml bílého vína
- 300 ml doma připraveného masového vývaru
- čtvrt svazku pažitky
- 50 g čerstvého křenu
- 30 ml smetany (30 % tuku)
- 1 lžička pepře
- špetka cukru
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie440 kcal
Tuky11 g
Sodík450 mg
Sacharidy42 g
Bílkoviny40 g
Fosfor465 mg
Draslík951 mg
Tekutiny284 ml
Postup přípravy
Z okrajů kýty odstraňte šlachy, okořeňte ji a ze všech stran osmažte. Pečte v troubě na 190 °C asi 15 minut, dokud teplota uprostřed masa nedosáhne 80 °C. Nechte 5 minut odpočinout. Fazolky omyjte, odstraňte tvrdé části a nakrájejte na tenké proužky, poté je spařte v osolené vodě. Na řepkovém oleji osmažte nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí, přidejte kroupy a chvíli smažte. Zalijte bílým vínem a ochuťte solí a pepřem. Postupně přidávejte horký vývar. Vařte asi 15 minut, až budou kroupy „al dente“ – na skus. Mezitím nastrouhejte křen a nasekejte pažitku. Na závěr vmíchejte do krup nastrouhaný křen, pažitku a smetanu.