Recepty
Ingredience (16 porce)
Korpus:
- 7 vajec
- 7 lžic krystalového cukru
- 7 lžic hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
Náplň:
- 150 g malinového džemu
- 100 moučkového cukru
- 4 žloutky
- 250 g margarínu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády
- 1 lžíce rumu
- 50 g hrubě nakrájených vlašských ořechů
- 50 g rozinek
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Žloutky ušlehejte se dvěma třetinami cukru do bílé krémové směsi (elektrickým šlehačem to trvá při plném výkonu asi 3-4 minuty). Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do něj zbytek cukru. Jednu třetinu sněhu umístěte na žloutkovou směs, navrch prosejte třetinu mouky (aby se netvořily hrudky), až poté vše opatrně smíchejte dohromady. Zbývající bílky a mouku smíchejte stejným způsobem na dvě etapy.
Velký plech na pečení vymažte margarínem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Rozetřete stejnoměrně směs. Pečte přibližně 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C (nebo 165 °C v horkovzdušné troubě). Po vyjmutí z trouby poprašte upečený korpus lehce moukou, přemístěte na krájecí prkénko (odstraňte případný pečící papír) a srolujte. Zabalte korpus do papíru nebo utěrky a nechte vychládnout. Po vychladnutí opatrně korpus rozbalte a potřete tenkou vrstvou džemu. Pokud je džem příliš tuhý, zřeďte jej trochou likéru.
Příprava krému: moučkový cukr smíchejte se žloutky a zahřívejte na páře, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Nechte vychladnout. Rozšlehejte nejprve samotný margarín, poté jej spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Pokapejte rozpuštěnou čokoládou, dejte směs postupně chladnout a nakonec přimíchejte lžíci rumu.
Až bude korpus díky džemu dostatečně zvláčnělý, rozetřete na něj dvě třetiny krému a posypte ořechy a rozinkami, které jste předtím namočili ve vodě a scedili. Pevně srolujte do špalku a potřete zbývajícím krémem.
Vidličkou vytvořte na povrchu vzor. Špalek můžete také ozdobit nakrájenými mandlemi, praženými vlašskými nebo lískovými ořechy, nastrouhaným kokosem a marcipánem. Před podáváním uchovejte v ledničce, aby se dezert lépe krájel.
Nutriční tipy
Pokud nahradíte prášek do pečiva jedlou sodou na pečení či kypřicím práškem bez fosfátů, snížíte obsah fosforu.