Recepty

Čokoládový špalek

obtížné - výzva
Původ: Maďarsko

Ingredience (16 porce)

Korpus:

  • 7 vajec
  • 7 lžic krystalového cukru
  • 7 lžic hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva

 

Náplň:

  • 150 g malinového džemu
  • 100 moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 250 g margarínu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g hrubě nakrájených vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie328 kcal
Tuky21 g
Sodík178 mg
Sacharidy28 g
Bílkoviny6 g
Fosfor205 mg
Draslík184 mg
Tekutiny31 ml

Postup přípravy

Žloutky ušlehejte se dvěma třetinami cukru do bílé krémové směsi (elektrickým šlehačem to trvá při plném výkonu asi 3-4 minuty). Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do něj zbytek cukru. Jednu třetinu sněhu umístěte na žloutkovou směs, navrch prosejte třetinu mouky (aby se netvořily hrudky), až poté vše opatrně smíchejte dohromady. Zbývající bílky a mouku smíchejte stejným způsobem na dvě etapy.

Velký plech na pečení vymažte margarínem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Rozetřete stejnoměrně směs. Pečte přibližně 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C (nebo 165 °C v horkovzdušné troubě). Po vyjmutí z trouby poprašte upečený korpus lehce moukou, přemístěte na krájecí prkénko (odstraňte případný pečící papír) a srolujte. Zabalte korpus do papíru nebo utěrky a nechte vychládnout. Po vychladnutí opatrně korpus rozbalte a potřete tenkou vrstvou džemu. Pokud je džem příliš tuhý, zřeďte jej trochou likéru.

Příprava krému: moučkový cukr smíchejte se žloutky a zahřívejte na páře, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Nechte vychladnout. Rozšlehejte nejprve samotný margarín, poté jej spolu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Pokapejte rozpuštěnou čokoládou, dejte směs postupně chladnout a nakonec přimíchejte lžíci rumu.

Až bude korpus díky džemu dostatečně zvláčnělý, rozetřete na něj dvě třetiny krému a posypte ořechy a rozinkami, které jste předtím namočili ve vodě a scedili. Pevně srolujte do špalku a potřete zbývajícím krémem.

Vidličkou vytvořte na povrchu vzor. Špalek můžete také ozdobit nakrájenými mandlemi, praženými vlašskými nebo lískovými ořechy, nastrouhaným kokosem a marcipánem. Před podáváním uchovejte v ledničce, aby se dezert lépe krájel.

Nutriční tipy

Pokud nahradíte prášek do pečiva jedlou sodou na pečení či kypřicím práškem bez fosfátů, snížíte obsah fosforu.