Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
Bylinkové filé z lososa:
- 200 g filé z lososa
- 50 ml rozpuštěného másla
- 2 pláty tenkého listového těsta
- bylinky dle chuti: tymián, rozmarýn, kopr apod.
Na ozdobu:
- 4 koktejlová rajčata a malý svazek řeřichy
Restovaný salát z rukoly:
- 1 šálek rukoly
- olivový olej
Hořčičná zálivka:
- 20 ml balzamikového octa
- 30 ml za studena lisovaného olivového oleje
- 30 ml řepkového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička celozrnné dijonské hořčice
- 1/2 cibule (30 g)
- 1/2 stroužku česneku
- pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Filé umyjte a nechte okapat. Každý plát listového těsta rozkrojte na půlku. Rybu rozdělte na čtyři díly, rozložte ji těsto a lehce potřete olivovým olejem. Nakrájejte bylinky a posypte jimi rybu. Filety zabalte do těsta, spoje pomažte a potřete rozpuštěným máslem, aby těsto nevyschlo. Pečící plech vyložte pergamenovým papírem na pečení (ne voskovým papírem!) Balíčky přemístěte na plech a pečte přibližně 15 – 20 minut na 175 °C dozlatova. Příprava restované rukoly: rukolu omyjte a nechte dobře oschnout. Na pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte rukolu a ochuťte. Příprava hořčičné zálivky: cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ponorným mixérem smíchejte med, ocet a hořčici a pomalu přidávejte olej. Vzniklou směs dochuťte. Přidejte nakrájený česnek a cibuli a dobře promíchejte.
Servírování: na talíř naložte rukolu a pokapejte zálivkou. Navrch umístěte balíček s upečeným lososem. Ozdobte koktejlovými rajčaty a řeřichou.
Nutriční tipy
Pokud očekáváte návštěvu, můžete připravit bylinkového lososa den dopředu a zabaleného v potravinové folii nechat v lednici.