Recepty

Ingredience (6 porce/porcí)

Těsto:

  • 250 g mouky
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 175 ml teplé vody
  • 1 lžička rostlinného oleje

Náplň:

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 120 g cibule
  • 1 lžíce máku
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • hrubá sůl
  • čerstvě mletý pepř 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie187 kcal
Tuky4 g
Sodík359 mg
Sacharidy31 g
Bílkoviny6 g
Fosfor82 mg
Draslík122 mg
Tekutiny49 ml

Postup přípravy

Mouku a sušené droždí smícháme v misce, přidáme sůl a promícháme. Hnětací hák spustíme na nízké otáčky a postupně přidáváme vodu.

Zvýšíme rychlost a pokračujeme v hnětení tak dlouho, dokud nezískáme lehké a vláčné těsto, které se bude odlepovat od stran misky, cca. 7 minut (v případě potřeby přidáme mouku nebo vodu). Těsto přendáme do misky lehce vymazané olejem a otáčíme jej tak, abychom ho ze všech stran potřeli olejem. Těsto přikryjeme a necháme ho kynout (1,5 – 2 hodiny) na teplém místě bez průvanu, dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek.

Těsto položíme na hladký povrch a opatrně jej rozkrojíme na 6 stejně velkých dílů.

Z jednotlivých dílů uděláme bochánky a snažíme se přitom zajistit, aby v těstě zůstalo co nejvíce vzduchu. Povrch by měl být dokonale hladký.

Těsto položíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme jej moukou, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě ještě další 2 hodiny, dokud bagely nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím v hrnci zahřejeme na mírném ohni olivový olej, přidáme cibuli a jemně ji orestujeme, aby získala průsvitnou až lehce nazlátlou barvu. Cibuli odložíme stranou k pozdějšímu použití.

Před koncem doby kynutí necháme předehřát troubu na 230 °C.

Po vykynutí uděláme uprostřed každého bagelu dutinku a doupravíme jeho tvar.

Dutinky naplníme orestovanou cibulí a celé pečivo posypeme mákem a sezamovými semínky. Nakonec nahoru nasypeme malé množství hrubé soli a čerstvě mletého pepře a pečeme dozlatova (po dobu 8 až 10 minut).

Pečivo vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout na mřížce.

Bagely, které máte navíc, můžete snadno zmrazit a znovu ohřát. Zůstávají čerstvé pouze jeden den.

Nutriční tipy

Bialy se tradičně pečou s cibulí, sezamem, mákem, solí a pepřem. Můžete však experimentovat podle své chuti a přidat své oblíbené ingredience. Co třeba vyzkoušet sýr a šunku nebo tuňáka?