Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 1 lilek
- 3 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžíce pasty tahini
- 2 stroužky česneku
- 15 g petržele
- 2 lžíce jarní cibulky
- Mořská sůl
- Pepř
- Olivový olej
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie113 kcal
Tuky9 g
Sodík60 mg
Sacharidy5 g
Bílkoviny3 g
Fosfor101 mg
Draslík269 mg
Postup přípravy
Lilek rozpulte. Obě poloviny potřete olivovým olejem a pečte při teplotě 200 °C přibližně po dobu 45 minut, dokud nemají hladký povrch.
Mezitím nakrájejte česnek, petržel a jarní cibulku.
Vychladlý lilek oloupejte a rozmixujte ho spolu s citrónovou šťávou, pastou tahini, česnekem, petrželí a jarní cibulkou. Ochuťte solí a pepřem.
Těsně před podáváním pokapejte olivovým olejem.
Nutriční tipy
TIP: Tento pokrm je velice známý v zemích Levanty – existuje tedy mnoho variací přípravy. Jedna z těchto variací pocházející z Izraele používá místo pasty tahini majonézu.