Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 1 kg čerstvého kapra
  • 150 g rozpuštěného másla

 Modrá omáčka:

  • 2 l vody
  • 2 lžíce soli
  • plátky citronu
  • 1/8 l octa (125 ml)
  • 5 lžic bílého vína (50 ml)
  • 1 lžička cukru
  • rozpuštěné máslo
  • petržel (15 g)

 Příloha:

  • 800 g brambor (nejlépe typ A)

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie833 kcal
Tuky51 g
Sodík348 mg
Sacharidy41 g
Bílkoviny48 g
Fosfor785 mg
Draslík1,810 mg
Tekutiny660 ml

Postup přípravy

Všechny ingredience na modrou omáčku vařte dohromady ve velkém hrnci asi 15 minut. Umytou rybu vložte do horké omáčky, vypněte plotýnku a ponechte rybu v omáčce pouze louhovat, a to po dobu asi 30 až 40 minut. Rybu vyndejte z omáčky a vložte ji na předehřátý tác, polijte rozpuštěným máslem a ozdobte petrželí a plátky citronu. Jako přílohu podávejte brambory, které si připravíte způsobem snižujícím obsah draslíku.

Nutriční tipy

Tento pokrm je velmi bohatý na draslík a fosfor, proto nezapomínejte v průběhu jídla užívat vazače. Místo brambor můžete zvolit bílé pečivo. Brambory si připravte správným postupem snižujícím obsah draslíku: nakrájejte je na kostky, vložte na dvě hodiny do vlažné vody, kterou poté slijete a před vařením vyměníte za novou. Tímto postupem se obsah draslíku sníží až o 1/3.