Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 1 kg čerstvého kapra
- 150 g rozpuštěného másla
Modrá omáčka:
- 2 l vody
- 2 lžíce soli
- plátky citronu
- 1/8 l octa (125 ml)
- 5 lžic bílého vína (50 ml)
- 1 lžička cukru
- rozpuštěné máslo
- petržel (15 g)
Příloha:
- 800 g brambor (nejlépe typ A)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Všechny ingredience na modrou omáčku vařte dohromady ve velkém hrnci asi 15 minut. Umytou rybu vložte do horké omáčky, vypněte plotýnku a ponechte rybu v omáčce pouze louhovat, a to po dobu asi 30 až 40 minut. Rybu vyndejte z omáčky a vložte ji na předehřátý tác, polijte rozpuštěným máslem a ozdobte petrželí a plátky citronu. Jako přílohu podávejte brambory, které si připravíte způsobem snižujícím obsah draslíku.
Nutriční tipy
Tento pokrm je velmi bohatý na draslík a fosfor, proto nezapomínejte v průběhu jídla užívat vazače. Místo brambor můžete zvolit bílé pečivo. Brambory si připravte správným postupem snižujícím obsah draslíku: nakrájejte je na kostky, vložte na dvě hodiny do vlažné vody, kterou poté slijete a před vařením vyměníte za novou. Tímto postupem se obsah draslíku sníží až o 1/3.