Recepty
Ingredience (5 porce/porcí)
Skořicový parfait:
- 4 vejce
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 150 g cukru
- 4 cl rumu
- 500 ml smetany (30 % tuku)
Pečené švestky:
- 300 g švestek (čerstvých nebo konzervovaných)
- 30 g cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 150 g másla
- 60 ml vody
- 50 ml jablečné šťávy (nebo vody)
- 1 špetka skořice
- perníkové koření
- 20 ml šťávy z citronu
- strouhanka (na zahuštění)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Parfait:
Vejce rozšlehejte a spolu se skořicí a cukrem je míchejte ve vodní lázni tak dlouho, až se vytvoří krémová konzistence. Přidejte rum a míchejte (nejlépe na ledu) do vychladnutí směsi. Krém šlehejte, dokud úplně neztuhne. Ztuhlým krémem poté naplňte malé nádoby na dezert a dejte zmrazit. Pokud potáhnete naplněné nádoby potravinovou fólií, usnadní vám to při servírování jejich „vyklepnutí“.
Pečené švestky:
Švestky umyjte ve studené vodě, přeceďte, nakrájejte na poloviny a odstraňte pecky. Cukr, vanilkový cukr a máslo rozpusťte na pánvi a míchejte, dokud cukr nezačne karamelizovat. Přidejte švestky a opékejte 5 minut. Přidejte jablečnou šťávu a přiveďte k varu. Směs zahustěte strouhankou a nechte vychladnout. Ochuťte citronovou šťávou a perníkovým kořením.
Nutriční tipy
Tento recept může být základem pro další druhy parfait - místo skořice můžete do ušlehaných vajec přidat vanilku, ovocné pyré nebo rozpuštěný džem.