Recepty

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 90 cl nízkotučného mléka
  • 30 g práškového cukru
  • najemno nastrouhaná pomerančová kůra
  • 190 g rýže na rizoto
  • 12 fíků
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce pomerančového džusu
  • 150 g vanilkové zmrzliny

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie364 kcal
Tuky9 g
Sodík79 mg
Sacharidy61 g
Bílkoviny9 g
Fosfor216 mg
Draslík555 mg
Tekutiny245 ml

Postup přípravy

Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a pomerančovou kůru a přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte 25 až 35 minut na mírném ohni. Pravidelně míchejte, dokud směs začne být krémová, ale přitom hustá. Hrnec odstavte z plotýnky a nechte vychladit. Fíky rozkrájejte na půlky a rozmístěte je do zapékací mísy. Pokapejte je medem a pomerančovou šťávou a v předehřáté troubě pečte 20 minut, dokud se nezačnou zbarvovat. Do vychladlé rýže přidejte pár lžic zmrzliny a nechte ji rozpustit. Rýži a fíky rozdělte do misek a pokapejte šťávou vzniklou při pečení fíků. Ihned podávejte.