Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 90 cl nízkotučného mléka
- 30 g práškového cukru
- najemno nastrouhaná pomerančová kůra
- 190 g rýže na rizoto
- 12 fíků
- 3 lžíce tekutého medu
- 3 lžíce pomerančového džusu
- 150 g vanilkové zmrzliny
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie364 kcal
Tuky9 g
Sodík79 mg
Sacharidy61 g
Bílkoviny9 g
Fosfor216 mg
Draslík555 mg
Tekutiny245 ml
Postup přípravy
Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a pomerančovou kůru a přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte 25 až 35 minut na mírném ohni. Pravidelně míchejte, dokud směs začne být krémová, ale přitom hustá. Hrnec odstavte z plotýnky a nechte vychladit. Fíky rozkrájejte na půlky a rozmístěte je do zapékací mísy. Pokapejte je medem a pomerančovou šťávou a v předehřáté troubě pečte 20 minut, dokud se nezačnou zbarvovat. Do vychladlé rýže přidejte pár lžic zmrzliny a nechte ji rozpustit. Rýži a fíky rozdělte do misek a pokapejte šťávou vzniklou při pečení fíků. Ihned podávejte.