Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 300 ml vlažné vody
- 1/2 kostky kvasnic (20 g)
- 1 lžička cukru
- 450 g mouky
- 2 lžičky soli
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 1 vaječný žloutek
- Sezam a kmín na ozdobení
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Smíchejte vodu, kvasnice a cukr a nechte 10–15 minut stát, dokud se nevytvoří pěna.
Mezitím ve velké míse smíchejte mouku a sůl a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku nalijte 1,5 lžíce olivového oleje a kvasnicovou směs a uhněťte jemné těsto.
Mísu překryjte fólií a nechte ji stát na teplém místě po dobu přibližně 45–60 minut, dokud se její objem nezdvojnásobí.
Těsto umístěte na moukou poprášený vál, chvíli ho hněťte a poté ho v půlce překrojte. Vytvarujte dvě kulaté pity o velikosti 15–18 cm.
Nyní vyložte plech pečicím papírem a poprašte jej troškou mouky a krupicí z tvrdé pšenice. Na pomoučený plech položte pity a nechte je dalších 30 minut odpočinout.
Poté do pity pomocí konečků prstů potřených olivovým olejem vytvořte typický vzor. Smíchejte vaječný žloutek s 1,5 lžící olivového oleje a touto směsí pity potřete. Dle libosti ozdobte pity sezamem a kmínem.
Pity pečte v předehřáté troubě (200 °C) přibližně 20 minut.
Pro udržení tepla překryjte chléb vlhkou utěrkou. Je-li to možné, podávejte jídlo teplé.
Nutriční tipy
TIP: Do trouby umístěte zapékací mísu naplněnou vodou, aby byly pity vláčnější.