Recepty

Ramazan Pidesi - Turecká pita

středně obtížné
CKD Stage: HD
Původ: Turecko

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 300 ml vlažné vody
  • 1/2 kostky kvasnic (20 g)
  • 1 lžička cukru
  • 450 g mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 vaječný žloutek
  • Sezam a kmín na ozdobení

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie331 kcal
Tuky8 g
Sodík136 mg
Sacharidy53 g
Bílkoviny11 g
Fosfor231 mg
Draslík233 mg
Tekutiny45 ml

Postup přípravy

Smíchejte vodu, kvasnice a cukr a nechte 10–15 minut stát, dokud se nevytvoří pěna.

Mezitím ve velké míse smíchejte mouku a sůl a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku nalijte 1,5 lžíce olivového oleje a kvasnicovou směs a uhněťte jemné těsto.

Mísu překryjte fólií a nechte ji stát na teplém místě po dobu přibližně 45–60 minut, dokud se její objem nezdvojnásobí.

Těsto umístěte na moukou poprášený vál, chvíli ho hněťte a poté ho v půlce překrojte. Vytvarujte dvě kulaté pity o velikosti 15–18 cm.

Nyní vyložte plech pečicím papírem a poprašte jej troškou mouky a krupicí z tvrdé pšenice. Na pomoučený plech položte pity a nechte je dalších 30 minut odpočinout.

Poté do pity pomocí konečků prstů potřených olivovým olejem vytvořte typický vzor. Smíchejte vaječný žloutek s 1,5 lžící olivového oleje a touto směsí pity potřete. Dle libosti ozdobte pity sezamem a kmínem.

Pity pečte v předehřáté troubě (200 °C) přibližně 20 minut.

Pro udržení tepla překryjte chléb vlhkou utěrkou. Je-li to možné, podávejte jídlo teplé.

Nutriční tipy

TIP: Do trouby umístěte zapékací mísu naplněnou vodou, aby byly pity vláčnější.