Recepty
Ingredience (2 porce/porcí)
- 2 střední lilky (300 g každý)
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička jemně nasekané cibule (nemusí být)
- 4-6 velkých rajčat
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie261 kcal
Tuky21 g
Sodík17 mg
Sacharidy13 g
Bílkoviny5 g
Fosfor106 mg
Draslík1,070 mg
Tekutiny428 ml
Postup přípravy
Lilky ugrilujte na nejvyšším stupni v troubě doměkka. Pokud je potřeba, v průběhu grilování je obraťte. Dokud jsou stále horké, oloupejte nebo rozpulte a vydlabejte dužinu lžící. Nechte alespoň na 30 minut okapat. Dužinu lilku nakrájejte dřevěným nožem a rozmixujte do krému. Smíchejte s olejem, podle vaší chuti i s cibulí. Z rajčat odřežte vrchní část a pokud možno zachovejte zelený stonek. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte; snažte se přitom nepoškodit slupku. Rajčata naplňte lilkovým pyré, přikryjte odřezanými vrchními částmi rajčete a podávejte.
Nutriční tipy
Výraznější chuti dosáhnete, pokud do lilkového pyré přidáte lžičku domácí majonézy.
Pozor: tento pokrm je méně vhodný pro pacienty s vyšší hladinou draslíku.