Recepty

Ingredience (2 porce/porcí)

  • 2 střední lilky (300 g každý)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička jemně nasekané cibule (nemusí být)
  • 4-6 velkých rajčat

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie261 kcal
Tuky21 g
Sodík17 mg
Sacharidy13 g
Bílkoviny5 g
Fosfor106 mg
Draslík1,070 mg
Tekutiny428 ml

Postup přípravy

Lilky ugrilujte na nejvyšším stupni v troubě doměkka. Pokud je potřeba, v průběhu grilování je obraťte. Dokud jsou stále horké, oloupejte nebo rozpulte a vydlabejte dužinu lžící. Nechte alespoň na 30 minut okapat. Dužinu lilku nakrájejte dřevěným nožem a rozmixujte do krému. Smíchejte s olejem, podle vaší chuti i s cibulí. Z rajčat odřežte vrchní část a pokud možno zachovejte zelený stonek. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte; snažte se přitom nepoškodit slupku. Rajčata naplňte lilkovým pyré, přikryjte odřezanými vrchními částmi rajčete a podávejte.

Nutriční tipy

Výraznější chuti dosáhnete, pokud do lilkového pyré přidáte lžičku domácí majonézy.

Pozor: tento pokrm je méně vhodný pro pacienty s vyšší hladinou draslíku.