Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
- 1 křehké těsto (200 g)
- 300 g čerstvého lososa
- 3 pórky
- 1 cibule
- 3 vejce
- 30 cl crème fraîche (kysané smetany) (30 % tuku)
- 100 g strouhaného sýra Gruyère nebo Parmazán
- olivový olej
- pažitka
- pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmažte nakrájenou cibuli. Pórek nakrájejte na proužky, vložte na pánev a na prudkém ohni smažte několik minut. Přilijte 3 lžíce vody. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte 10 minut. Lososa nakrájejte na kostky a přidejte na pánev. Opékejte asi 5 minut. V míse mezitím rozšlehejte vejce a opepřete je. Do pánve přidejte kysanou smetanu (crème fraîche), nastrouhaný sýr a pažitku, zamíchejte a na mírném ohni chvíli povařte. Pánev poté odstavte z ohně a vlijte rozšlehaná vejce. Směs zamíchejte. Do zapékací nádoby připravte křehké těsto, na které rovnoměrně rozložte kousky opečeného lososa. Zalijte směsí. Pečte na 210 °C (termostat - stupeň 6) 30 až 35 minut.
Nutriční tipy
Tento lahodný pokrm je bohatý na fosfor: nezapomeňte proto v průběhu jídla užívat vazače fosfátů!