Recepty
Ingredience (10 porce/porcí)
- 250 ml smetany (30 % tuku)
- 250 ml vody
- 250 g celozrnné krupice
- 1 litr plnotučného mléka (3,5 % tuku)
- 50 g rozinek
- 40 g cukru
- 10 g citronové šťávy
- citronová kůra
- 1/2 rozšlehaného vejce
- 1 špetka soli
- skořice a cukru na posypání
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Smetanu a vodu vlijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte krupici, zamíchejte a vařte na mírném ohni. Citron umyjte a rozkrojte na polovinu. Z poloviny citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Do krupice přidejte citronovou šťávu a kůru, cukr a rozinky a vařte dalších pár minut. Krupicovou směs vlijte do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem a nechte vychladnout. Po vychladnutí nakrájejte krupici na 2 cm široké plátky nebo kosočtverce a vyrovnejte je na dva pečící plechy. Plátky potřete rozšlehaným vejcem a vložte je na přibližně 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C. Ke konci pečení můžete posypat trochou cukru a skořice.
Nutriční tipy
Můžete si připravit také slanou verzi krupicových řezů za použití sýra nebo kousků šunky místo cukru, skořice a rozinek.