Recepty

Ingredience (10 porce/porcí)

  • 250 ml smetany (30 % tuku)
  • 250 ml vody
  • 250 g celozrnné krupice
  • 1 litr plnotučného mléka (3,5 % tuku)
  • 50 g rozinek
  • 40 g cukru
  • 10 g citronové šťávy
  • citronová kůra
  • 1/2 rozšlehaného vejce
  • 1 špetka soli
  • skořice a cukru na posypání

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie188 kcal
Tuky12 g
Sodík80 mg
Sacharidy15 g
Bílkoviny5 g
Fosfor125 mg
Draslík221 mg
Tekutiny156 ml

Postup přípravy

Smetanu a vodu vlijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte krupici, zamíchejte a vařte na mírném ohni. Citron umyjte a rozkrojte na polovinu. Z poloviny citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Do krupice přidejte citronovou šťávu a kůru, cukr a rozinky a vařte dalších pár minut. Krupicovou směs vlijte do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem a nechte vychladnout. Po vychladnutí nakrájejte krupici na 2 cm široké plátky nebo kosočtverce a vyrovnejte je na dva pečící plechy. Plátky potřete rozšlehaným vejcem a vložte je na přibližně 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C. Ke konci pečení můžete posypat trochou cukru a skořice.

Nutriční tipy

Můžete si připravit také slanou verzi krupicových řezů za použití sýra nebo kousků šunky místo cukru, skořice a rozinek.