Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 9 plátků lasagní
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule (60 g)
  • 700 g cukety 
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g ricotty
  • 50 g čedaru
  • 350 g rajčatové omáčky (např. rajčatová s bazalkou, může být kupovaná omáčka na těstoviny)

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie395 kcal
Tuky18 g
Sodík1,000 mg
Sacharidy39 g
Bílkoviny19 g
Fosfor295 mg
Draslík726 mg
Tekutiny313 ml

Postup přípravy

Rozehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). 

Nakrájejte cibuli najemno.

Nastrouhejte cuketu nahrubo.

Nasekejte česnek.

Vařte plátky lasagní 5 minut, aby změkly (ale neuvařily se úplně). Propláchněte je studenou vodou a odložte stranou každý plátek zvlášť nebo jednotlivé plátky pokapejte troškou olivového oleje, aby se neslepily.

Rozehřejte olej ve velké pánvi a orestujte cibuli. Po 3 minutách přidejte cuketu s česnekem a restujte, dokud cuketa nezměkne a nezíská světle zelenou barvu.

Vmíchejte cca 2/3 ricotty a čedaru a dochuťte solí a pepřem. Mezitím v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni ohřejte rajčatovou omáčku.

Nyní navrstvěte suroviny do velké zapékací mísy. Začněte polovinou cuketové směsi, pokryjte ji lasagnemi a pokryjte je vrstvou rajčatové omáčky. Tento postup zopakujte. Posypte zbývající ricottou a následně i čedarem.

Pečte v horní části trouby po dobu 10 minut, dokud těstoviny nezměknou a sýr nezíská zlatohnědou barvu.

 

Nutriční tipy

Chcete-li snížit množství draslíku, před přípravou lasagní vložte nastrouhanou cuketu na několik hodin do vody. Chcete-li snížit množství fosforu, použijte o trochu méně sýra nebo místo ricotty použijte cottage sýr. Při výběru kupované rajčatové omáčky si prohlédněte složení, abyste se vyhnuli zbytečným dochucovadlům a nadměrným množstvím určitých produktů. Čím méně přísad, tím lépe!