Recepty

 

Jemná bublanina s ovocem (Clafoutis)

Jemná bublanina s ovocem (Clafoutis)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie421 kcal
Bílkoviny12 g
Sacharidy51 g
Tuky18 g
Sůl109.0 mg
Liquid Content220 ml
Fosfor220 mg
Draslík518 mg
Ingredience (4 Porce)
  • 500 g třešní nebo jiného sezónního ovoce
  • 3 vejce
  • 80 g mouky
  • 50 g másla nebo margarínu
  • 50 g cukru nebo můžete nahradit 5 g aspartamu (umělé sladidlo) nebo stévie nebo 50 ml (pro informaci: 10 kapek = 1 cukr (5 g) nebo 1 lžička = 50 g cukru)
  • 350 ml mléka (3,5 % tuku)
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • 1 sáček vanilkového cukru
středně obtížné
Nutriční tipy

Pokud máte předepsány léky na snížení draslíku, nezapomeňte je užívat! Bublaninu můžete připravit i s jiným sezónním ovocem. Pamatujte prosím, že syrové ovoce obsahuje více draslíku než vařené (např. 10 třešní obsahuje 250 mg draslíku, zatímco 10 vařených třešní jen 195,3 mg).

 

 

Postup přípravy

Třešně před přípravou na dvě hodiny namočte do vlažné vody, abyste snížili obsah draslíku. Vodu slijte, třešně osušte a vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 °C (stupeň č. 6). Formu na koláč vymažte máslem a na dno rozmístěte ovoce. Do mísy vložte mouku, cukr, celé vejce, 2 žloutky, rozpuštěné máslo, mléko a rum. Míchejte, dokud nezískáte jednotnou směs. Bílky ušlehejte do pěny a postupně přidejte do směsi, hotové těsto poté nalijte na třešně. Pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 150 °C (stupeň č. 5) a pečte dalších 20 až 25 minut. Upečenou bublaninu posypte vanilkovým cukrem.

Nutriční tipy

Pokud máte předepsány léky na snížení draslíku, nezapomeňte je užívat! Bublaninu můžete připravit i s jiným sezónním ovocem. Pamatujte prosím, že syrové ovoce obsahuje více draslíku než vařené (např. 10 třešní obsahuje 250 mg draslíku, zatímco 10 vařených třešní jen 195,3 mg).

 

 

Původ: Francie