Recepty

 

Jablečný džem

Jablečný džem
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie74 kcal
Bílkoviny1 g
Sacharidy16 g
Tuky1 g
Sůl1.5 mg
Liquid Content39 ml
Fosfor10 mg
Draslík69 mg
Ingredience (5 Porce)
  • 2 kg oloupaných a na kostičky nakrájených jablek
  • 50 g rozinek
  • 3 polévkové lžíce rumu nebo Amaretta (mandlový likér)
  • 50 g nakrájených a na pánvi upražených mandlí
  • 500 g cukru na džem (3:1)
  • 1/2 citronu
  • 1-2 balíčky koření
  • cca 200 ml jablečného džusu bez cukru
středně obtížné
Nutriční tipy

Místo sáčků s kořením můžete použít 1 až 2 lžičky směsi perníkového koření nebo skořici. Jedna sklenice dosahuje hodnoty asi 10 doporučených nutričních porcí.

 

 

Postup přípravy

Rozinky namočte přes noc do rumu či Amaretta. Nakrájená jablka vložte do mísy, vymačkejte na ně citron, přidejte rozinky a pražené mandle. Mísu poté postavte na kuchyňskou váhu. Nalijte do ní tolik jablečného džusu, aby výsledná váha činila 1,5 kg. Vše poté vložte do velkého kastrolu, přidejte cukr a koření. Po 3 minutách vaření sáčky s kořením vyndejte. Směs nalijte do čistých, horkou vodou vypláchnutých sklenic a uzavřete. Sklenice obraťte na 5 minut dnem vzhůru, poté je otočte zpět a nechejte vychladnout. Z jedné dávky získáte asi pět sklenic džemu.

Nutriční tipy

Místo sáčků s kořením můžete použít 1 až 2 lžičky směsi perníkového koření nebo skořici. Jedna sklenice dosahuje hodnoty asi 10 doporučených nutričních porcí.

 

 

Původ: Německo