Recepty

 

Mrkvový dort

Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie408 kcal
Bílkoviny9 g
Sacharidy37 g
Tuky25 g
Sůl85.0 mg
Liquid Content50 ml
Fosfor159 mg
Draslík1000 mg
Ingredience (16 Porce)
  • 375 g mrkve
  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 250 ml rostlinného oleje bez příchutě
  • 1 lžička skořice
  • 200 g sekaných mandlí  
  • 250 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Olej k vymazání formy
  • Poleva:
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • smetanový sýr, 30 % t.v.s.
  • trocha citronové šťávy
CKD Stage: HD snadné
Nutriční tipy

TIP:

Chcete-li snížit množství draslíku, vložte nastrouhanou mrkev do vody.

Chcete-li snížit množství cukru, můžete vynechat polevu – dort bude chutnat výtečně i bez ní. V případě potřeby můžete také snížit množství cukru v receptu na korpus.

Postup přípravy

Nastrouhejte mrkev najemno. Rozehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou).

Ručním mixérem vyšlehejte vejce s cukrem, olejem a skořicí. Přidejte nastrouhanou mrkev a mleté mandle. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a vmíchejte do směsi.

Nalijte směs do olejem vymazané dortové formy a pečte přibližně 40 minut.

Po upečení nechejte dort vychladnout.

Poleva:

Smíchejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem. Smetanový sýr s citronovou šťávu vyšlehejte v misce dohladka. Přisypte cukr. Pomažte polevou vychladlý dort nahoře i po stranách. 

 

 

Nutriční tipy

TIP:

Chcete-li snížit množství draslíku, vložte nastrouhanou mrkev do vody.

Chcete-li snížit množství cukru, můžete vynechat polevu – dort bude chutnat výtečně i bez ní. V případě potřeby můžete také snížit množství cukru v receptu na korpus.

Původ: Německo