Pět správných stravovacích návyků

Stravovací návyk č. 1: Dbejte na dostatečný přísun energie.

Stravovací návyk č. 2: Mějte pod kontrolou svůj příjem tekutin a zkuste zaměnit sůl za bylinky a koření.

Stravovací návyk č. 3: Připravujte si jídlo tak, abyste co nejvíce snížili obsah draslíku.

Stravovací návyk č. 4: Sledujte pozorně svůj příjem fosforu a nezapomínejte užívat vazače fosfátů.

Stravovací návyk č. 5: Dopřejte si vitaminy ve správném množství.

Ano, je to tak. Vaše výživové (nutriční) potřeby se liší od nutričních potřeb ostatních lidí. To však neznamená, že si nemůžete dopřát a vychutnat dobré jídlo. Právě naopak. Na následujících stránkách vám předkládáme mnoho příkladů a doporučení, jak správně jíst a cítit se dobře.

Senior couple and small kid preparing food in the kitchen

Je to vlastně jednoduchá rovnice - když se dobře stravujete, cítíte se dobře. Pokud víte, co vaše tělo potřebuje, víte také, co jíst. A pokud si vybíráte správně, žije se vám lépe.

Uvidíte sami – několik změn ve způsobu stravování vám usnadní život s dialýzou a umožní vám vychutnat si naplno každý den. Vše, co byste pro to měli udělat, je dodržovat 5 základních stravovacích návyků. Tyto stránky vám je pomohou poznat!

Seznámíte se s 5 důležitými výživovými doporučeními a na příkladech se naučíte, jak si naplánovat správný jídelníček. Dozvíte se, které potraviny obsahují jaké živiny a co pro vaši dietu znamenají. Sada užitečných paměťových kartiček, které si můžete v podsekci „Paměťové kartičky‟ vytisknout z přiloženého souboru pdf, vám pomůže mít všechny tyto rady stále na paměti.

Pokud jste diabetik, i vám doporučení uvedená v této příručce pomohou orientovat se v tom, co jíst a jak si jídlo připravovat. Pro vás však bude mít největší váhu individuální jídelníček sestavený vaším nutričním terapeutem či koordinátorkou výživy nebo lékařem.

Správně jíst znamená lépe žít. Určitě to zvládnete.

Pamatujte: vždy sdělte svému lékaři všechna svá rozhodnutí a zvyklosti týkající se stravování, skladby jídelníčku a množství přijímaných živin a tekutin – informace na těchto webových stránkách nenahrazují konzultace s odborníkem! Všechna doporučení zde obsažená vycházejí z evropských směrnic o výživě dialyzovaných pacientů „EBPG Guideline on nutrition”. Zdroj: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl. 2]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Autor: Denis Fouque et al.