Recepty

Zelňačka

středně obtížné
Původ: Maďarsko

Ingredience (6 porce/porcí)

  • 400 g kysaného zelí (naloženého), scezeného, nakrájeného na 2-3 cm kousky
  • 150 g uzené klobásy, nakrájené na kolečka
  • 1 cibule, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml kysané smetany (40 % tuku)

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie264 kcal
Tuky24 g
Sodík560 mg
Sacharidy5 g
Bílkoviny8 g
Fosfor83 mg
Draslík272 mg
Tekutiny288 ml

Postup přípravy

V hrnci zahřejte olej a osmažte cibuli do změknutí, přidejte zelí a za stálého míchání smažte. Přisypte mouku a ještě 2-3 minuty smažte. Hrnec odstavte z plotýnky. Osmažené zelí a cibuli zaprašte paprikou, zalijte 300 ml vody a pečlivě míchejte, aby byla polévka bez hrudek. Přilijte dalších 800 ml vody a na mírném ohni vařte pod poklicí ještě 15 až 20 minut. Do polévky přidejte kolečka klobásy a bobkový list a vařte do té doby, až zelí změkne. Na závěr vlijte do polévky kysanou smetanu, promíchejte a nechte krátce povařit. Dochuťte pepřem a solí, případně špetkou cukru.

Nutriční tipy

Pokud máte rádi výraznou chuť jídla, zkuste do polévky přidat špetku koriandrových semínek.