Recepty

Ingredience (4 porce/porcí)

  • 3 cukety
  • 2 bílé pórky
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžíce crème fraîche (kysané smetany nebo krémového bílého jogurtu) (30 % tuku)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 krajíce chleba
  • 1 svazek bylinek (bouquet garni – petržel, tymián, bobkový list apod.)
  • krutony (připravené doma)
  • mletý pepř

 

 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie230 kcal
Tuky13 g
Sodík219 mg
Sacharidy20 g
Bílkoviny7 g
Fosfor144 mg
Draslík608 mg
Tekutiny226 ml

Postup přípravy

Cukety oloupejte a nakrájejte na plátky. 1 litr vody přiveďte spolu sbylinkami k varu. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a pórek na něm 3 minuty opékejte. Poté ho posypejte kari kořením a zamíchejte. Přidejte cuketu, vývar a pepř. Znovu přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte dalších 30 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte crème fraîche (kysanou smetanu nebo jogurt) a znovu krátce promíchejte. Uložte na hodinu vychladit do lednice. Chléb nakrájejte na malé kostičky a na pánvi dohněda opečte na zbylé lžíci olivového oleje. Těsně před podáváním nalijte do misek nebo vysokých sklenic a přidejte pár krutonů. Podávejte vychlazené.

Nutriční tipy

Chcete-li snížit obsah draslíku u tohoto pokrmu, nakrájenou cuketu nejprve namočte na 2 hodiny do vlažné vody, kterou poté vylijte.