Recepty
Ingredience (20 porce/porcí)
- 20 g čerstvého droždí (½ kostky)
- ½ lžíce medu
- 400 g vody
- 2 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
- 500 g špaldové mouky
- chlebové koření
- mořská sůl
- 30 ml smetany (30 % tuku)
- 1 lžíci sezamového a 1 lžíci lněného semínka
Česnekové máslo:
- 100 g másla
- 20 g viničného česneku (alternativa: česnek nebo čerstvě nasekané bylinky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Čerstvé droždí rozmačkejte s medem a rozmíchejte ve vlažné vodě. Spolu s řepkovým olejem, špaldovou moukou, chlebovým kořením a solí hněťte 10 minut. Těsto by mělo mít trochu lepkavou konzistenci. Těsto nechte vykynout, dokud nebude mít dvojnásobný objem. Poté ho znovu prohněťte. Utvořte malé bochánky, potřete je smetanou a posypte sezamovým a lněným semínkem. Ještě jednou nechte bulky vykynout a pak pečte 25-30 minut na 200 °C z obou stran.
Příprava česnekového másla: máslo ušlehejte, aby bylo hodně nadýchané. Z česneku odstraňte silné stonky a nakrájejte jej nadrobno. Ručním mixérem nebo vidličkou umíchejte máslo, česnek, citronovou šťávu, podle chuti sůl a pepř. Hotové máslo poté vložte do plastové či kameninové uzavírací nádoby nebo vytvarujte váleček a zabalte jej do alobalu. Přikryté máslo může být uchováno v lednici několik dní.
Nutriční tipy
Česnekové máslo chutná výtečně nejen s pečivem, ale i s grilovaným masem, nebo jej můžete použít k dochucení brambor či těstovin.